XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hur man gör en glasfiber kanot


Göra flera glasfiber kanoter är billigare per kanot än att göra en. Det beror på att du behöver en kanot mögel. Om du kan köpa, hyra eller låna en, resten av jobbet relativt okomplicerad. Detaljerna är involverade i att bygga en solid glasfiber kanot kan hanteras genom att läsa instruktionsblad som medföljer kemikalier. Om du fastnar på något, hoppa på den amerikanska kanotförbundet online-forum och hitta någon som har byggt en.

Instruktioner

1 Rengör damm eller smuts från kanoten mögel. Täck utsidan med två lager av auto vax och polera till en hög glans. Buff mellan rockar. Borsta eller spraya hela formytan med PVA parting förening. Låt torka.

2 Borsta eller spraya på glasfiber gelcoat, enligt tillverkarens instruktioner. Lägg pigment till gelcoat mixen i de proportioner som rekommenderas för den färg du väljer. Gör detta för varje sats av gelcoat mix. Applicera ett skikt. Låt härda över natten. Applicera ett andra skikt för att säkerställa jämn tjocklek.

3 Skär ett uns glasfibermatta i ett enda ark för att täcka skrovet. Trimma runt ändarna och skarpt böjda delar så det ligger plant. Klämma eller tejp tyget till formen för att sträcka ut den. Trimma hängande mattan om en tum nedanför kanterna för att medge krympning när hartset appliceras.

4 Blanda harts och katalysator. Arbeta ett avsnitt åt gången. Dra upp mattan, borsta hartset över gelcoat, lägga mattan tillbaka över den, sedan borsta toppen med harts. Arbeta hartset i mattan med spridaren eller mohairroller. Arbetet i harts tills de vita fibrerna och bubblorna försvinner. Arbeta en sektion i taget från ena änden till den andra. Låt inte en del in innan du använder den intilliggande sektionen. När du är klar, rengöra dina penslar med aceton och låt det första lagret för att ställa in.

5 Lägga ett skikt av två-ounce mattremsor över det första skiktet. Lägga remsorna med en vinkel av längden av skrovet tills hela ytan är täckt. Lägga ett andra skikt vinklade åt motsatt håll. Låg framför det föregående lagret botemedel för att förbättra laminering. Lägg en slutlig ett uns skikt matta som i det fjärde steget. Ren allt.

6 Trim glasfiber som hänger utanför formen med en rakkniv kniv innan lagren helt hårdna. Om härdat, trimma med en sabel såg och slipmaskin. Börja med grovt sandpapper för att jämna ut kanterna, sedan använda fint sandpapper för att avsluta. Låt glasfiber för att bota, lyft sedan båt utanför formen. Om du vaxade det ordentligt och används PVA förening, bör det inte komma rätt off.

7 Applicera två lager av pigmenterad gelcoat till utsidan av skrovet. Låt härda. Vänd båten över. Skruva cove formningshalvorna över kanterna på båten för att göra gunwales. Viken gjutning kommer att böja för att följa krökningen av sidorna av kanoten.

8 Lägg revbenen om botten är alltför flexibel. Skär lövskog lameller. Lägg två eller tre av dem längst ner på kanoten. Limma med epoxi och tynga så revbenen sitter plant på botten. Låt härda, sedan måla revbenen med harts, täcker revbenen helt med en remsa av två-ounce glasfiber, sedan applicera harts och pigmenterad gelcoat att matcha botten av kanoten.

9 Trimma tofter med dragkniv och smidig med slipmaskinen. Skruva ändarna av tofter på sidorna av kanoten. Applicera marint tätning runt skruvhålen. Gör samma sak med de två sätesstödbrädor. Ställ stolarna på en bekväm höjd så att knäna kan vila på botten av kanoten medan du paddlar. Skär sätena för att passa på toppen av stöden och skruva fast dem på plats. Fästa triangelformade trä och akter däcksplattor för att täcka ändarna på kanoten. Skruva fast dem till relingen. Stain och lack alla trädelar med marin lack.

Tips

  • Se till att gelcoaten är jämntjock överallt, du lägger tillräckligt härdare till harts och blanda väl, och gelcoaten botemedel innan du lägger upp mattorna.
  • Du kan behöva borra ett hål i formen och blåsa in luft eller vatten för att separera båten.
  • Skaka alla aceton ur borstar före användning. Inte droppa aceton på ohärdade glasfiber eller gelcoat.
  • Bär andningsskydd och skyddsglasögon när du arbetar med harts, gelcoat och härdare eller katalysatorer, eller vid slipning, putsning eller sprida vått harts.