XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Gör tomater höjer blodsockret?

Tomater lägga till ett stänk av färg, ljus smak och saftig textur till smörgåsar och sallader, men de kommer inte att leda till ohälsosamma biverkningar du kan drabbas av vid att äta mat som rankas högt på glykemiskt index. Även äta tomater orsakar en ökning i blodsocker, är resultatet endast minimal.

Låg på glykemiskt index

Den glykemiskt index tilldelar ett nummer till livsmedel som är rika på kolhydrater. Detta antal bestämmer hur snabbt maten kommer att orsaka en förändring i ditt blodsocker. Tomater har ett glykemiskt index på 30, vilket ger dem ett lågt glykemiskt index. Livsmedel med ett glykemiskt index på 55 eller lägre anses låg, vilket innebär att även de kommer att höja ditt blodsocker, kommer ökningen du upplever vara långsam och stadig. Högt glykemiskt livsmedel har ett index på minst 70 och orsaka ditt blodsocker att spika snabbt.

Andra tomatbaserade produkter

Andra tomatbaserade produkter orsakar en något snabbare ökning av blodsockret än vanligt tomater. Tomatjuice, till exempel, har ett glykemiskt index på 35, liksom tomatsås med utan tillsats av socker. Tomatsås med tillsats av socker har ett glykemiskt index på 45. Även om dessa siffror är högre än vanligt tomater, de fortfarande omfattas av lågt glykemiskt intervall, vilket gör dem säkra att äta utan att orsaka en stor förändring i ditt blodsocker.

Fokus på lågt glykemiskt Foods

När man utvecklar din diet, väljer tomater och andra lågt glykemiskt livsmedel såsom sötpotatis, baljväxter, äpplen och osötad yoghurt. Håll dig borta från högt glykemiskt livsmedel såsom vitt bröd, kex och källor raffinerat socker. Upprepade gånger att äta mat med högt glykemiskt index gör att ditt blodsocker att sjunka strax efter det spikar. När det faller, kommer du ofta sugen ytterligare livsmedel och kan äta för mycket. Denna cykel kan så småningom leda till fetma och viktrelaterade medicinska frågor såsom diabetes.

Källa till näringsämnen

Förutom deras lågt glykemiskt egenskaper, tomater är också en värdefull källa av näringsämnen. En kopp råa, hackade tomater ger 64 procent av det dagliga rekommendation av vitamin A för kvinnor och 50 procent för män. Vitamin A bidrar till flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat frisk hud, tänder och ben. Vitaminet främjar också god syn. En kopp tomater ger ca 33 procent av det dagliga rekommendation av C-vitamin för kvinnor och cirka 27 procent för män. Detta vitamin stärker immunförsvaret också.