XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Bland alla hudstörningar, kan psoriasis vara den svåraste att kategorisera. De karakteristiska skador finns i en mängd olika former och storlekar, ibland kliande eller smärtsamma, ibland inte. Vissa människor svarar bra på behandlingen, medan andra tycker lättnad svårfångade. Vissa personer upplever samma typ av psoriasis, på samma plats. Andra klara av en mängd olika hudförändringar på olika delar av sina kroppar.

orsaker

Den exakta orsaken till psoriasis är fortfarande oklart. Dermatologer vet att det orsakas av ett överaktivt immunsystem. Sjukdomen kan ha ett genetiskt ursprung, eftersom det ofta körs i familjer. Andra hygienkrav, stress och miljö triggers kan orsaka utbrott. Psoriasis har inget botemedel och kan pågå under en livstid, men det finns behandlingar.

Identifiering

Enligt National Psoriasis Foundation, de flesta patienter har en form av psoriasis åt gången. Om en typ av psoriasis rensas, kan dock nästa utbrott vara en annan typ. Identifiera rätt typ av psoriasis hjälper läkare rekommenderar en behandlingsplan.

De vanligaste typ

Enligt American Academy of Dermatology, psoriasis patienter upplever en av fem typer. Cirka 80 procent av fallen involverar plackpsoriasis. Detta villkor innebär vita eller röda lesioner på olika delar av kroppen. De skador vanligtvis kliar, och tenderar att sprida sig över tiden.

ytterligare typer

Guttat psoriasis, uppkallad från det latinska ordet för "drop". Utbrott har rödaktiga fläckar över delar av kroppen. Infektioner och medicinering reaktioner kan sätta på attacker.
Invers psoriasis, som förekommer i skyddade områden i huden. Släta röda lesioner kan visas i armhålorna, ljumskarna och under brösten hos kvinnor. Invers psoriasis kan irriterade av kläder eller motion.
Pustulös psoriasis, involverar vita lesioner fyllda med pus. Detta villkor kan vara smärtsamt om lesionerna sönder eller blister.
Erytrodermisk psoriasis, ofta den allvarligaste typen. Svår klåda, röd hud, feber, hjärtklappning och skalor över stora delar av kroppen är kännetecken av denna typ. Vem som helst med dessa symtom bör omedelbart söka läkarvård.

Diagnos

Att korrekt diagnostisera psoriasis, dermatologer observera patientens hud, utforska sin släkthistoria, och kan vända sig till en hudbiopsi. Läkare basbehandling rekommendationer om vilken typ av psoriasis, mängden av patientens hud som är täckt, och patientens tidigare svar på läkemedel. Behandlingar kan variera från enkla lotioner till sofistikerade biologiska läkemedel.

missuppfattningar

Även psoriasis inte kan botas, kan den behandlas. Under de senaste åren har kraftfulla systemiska läkemedel och biomedicinska behandlingar minskad klåda, obehag och vanställdhet för många psoriasispatienter. Psoriasis är inte en allergisk reaktion. Det är inte smittsam och kan inte spridas genom kontakt med en psoriasis lidande.