XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Kan kaffe orsaka blodig eller svart avföring?

En kopp kaffe kan få kroppens motor igång att börja dagen eller ge ett uppsving när du sitter genom en tråkig, eftermiddag möte på jobbet. Förutom att hjälpa dig att känna dig mentalt alert, kan kaffe påverka den andra änden av kroppen. Dryckens koffein är en känd tarm stimulerande, men det är osannolikt att leda till att du har blodig eller svart avföring.

Koffein och peristaltiken

Dricka kaffe kan leda till frekventa resor till badrummet, som dryckens koffein leder till ökad sammandragning och avslappning av musklerna i kolon. Denna fas, som kallas peristaltiken, orsakar avföring att passera genom systemet snabbare än vanligt. Den snabbare peristaltiken innebär att din kolon kommer inte att absorbera så mycket vatten från avföringen, vilket kan resultera i avföring som är lösare än vanligt.

Blodig och svart avföring

Trots kaffe förmåga att påskynda funktion tarmarna, blodig eller svart avföring är ofta ett symptom på något mer allvarligt än koffein användning. Om du ser ljust rött blod i avföringen, kanske du har problem såsom blödning i magtarmkanalen, hemorrojder, analfissurer eller inflammatorisk tarmsjukdom, enligt MedlinePlus. Svart avföring kan bero på frågor som ett blödande magsår eller gastrit.

Diet kan ändra Pall färg

Även kaffe är osannolikt att ändra färgen på avföringen, är det möjligt att uppleva svarta eller rödaktiga avföring på grund av din diet. Mörkfärgade livsmedel såsom blåbär och svarta lakrits kan ge avföringen en svart utseende, liksom vissa typer av läkemedel. En kost rik på rödfärgade livsmedel såsom rödbetor och tomater kan också resultera i röda stolar. I dessa fall är dock förändringen i avföringen färg inte anledning till oro.

Tala med din läkare

Eftersom svart eller blodig avföring kan associeras med allvarliga hälsoproblem, rekommenderar MedlinePlus kontakta din husläkare om du ser blod, eller notera förändringar i avföringen färg. Organisationen rekommenderar schemaläggning ett möte även om du misstänker att blodet kommer från hemorrojder. Om du är en förälder, vara vaksam om att spåra färgen på dina barns avföring; MedlinePlus rapporterar att blod i ett barns avföring kan vara ett resultat av förstoppning, men det är ändå värt att nämna att ditt barns läkare.