XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Grodda Linser & amp; Matsmältning

Linser, eller Lens culinaris, torkas ärtor används för att göra soppor och tillagade rätter som kryddad indiska dal. Linser är höga i fiber och näringsämnen som järn, men vissa människor har svårt för dem att smälta. Grodda linser har ännu mer av näringsämnen än torkade linser, och är lättare att smälta och mindre benägna att orsaka gas.

Groning

Linser och andra bönor lätt grodda hemma i glasburkar, enligt professor David B. Fankhauser vid University of Cincinnati Clermont College. Lins groddar kan användas rå i sallader, men har en stark smak, så att de kan smaka bättre lätt tillagas i en stek eller gryta. Grodda bönorna mer lättsmält än kokta hela bönor och skapade mindre intestinal gas, enligt Washington State University Extension. Grodda linser har många gånger mer vitaminer än kokta hela linser, med noterbara ökningar av B-vitaminer och vitamin C.

Fiber

Alla vegetabilier, inklusive lins groddar, innehålla kostfiber, en del av frukt och grönsaker som passerar genom kroppen osmält ännu hjälpmedel för att upprätthålla maghälsa och korrekthet. Lösliga fibrer från baljväxter som linser hjälper till att bromsa matsmältningen och drar vatten in i tarmen, bidrar till att undvika förstoppning, hemorrojder och matsmältning som colon irritabile, enligt New York University Langone Medical Center. Att öka mängden fiber i kosten genom att äta mer fullkorn, bönor, frukt och grönsaker, inklusive groddar, kan förbättra matsmältningen och ge andra positiva hälsoeffekter.

enzymer

Råa och levande livsmedel innehåller enzymer eller proteiner som hjälper till i matsmältningen och absorption av näringsämnen från livsmedel, enligt University of California i Berkeley certifierad rå kock Jillian Love. Uppvärmning av mat förstör dessa värdefulla enzymer, vilket gör matsmältningen svårare. Groddar och baljväxter som linser är värdefulla källor av protein i rå kost, med 10 procent till 25 procent av sina kalorier kommer från lättsmält protein. En kopp råa grodda linser har 6,9 g protein, enligt University of Rochester Medical Center.

Överväganden och varningar

Groddar har angivits som källa för ett stort antal livsmedelsburna sjukdomar, inklusive utbrott av salmonella och potentiellt dödliga E. coli 0157: H7, enligt University of California i Davis. Den kommersiella grodd industrin kan behandla groddar med klorblekning, trots dess inte är märkt för denna användning, enligt UC Davis. Sprout säkert hemma genom att köpa certifierade patogenfria linser för groning, blöta dem i 5 minuter i uppvärmd väteperoxid, skölj noggrant innan groning, och använder endast väl rengjorda och desinficerade behållare för groning och lagring.