XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vad är granuloma annu?

Granuloma annu är en akut och långsiktig hudåkomma som består av röda eller hudfärgad knölar som tas upp och bildar en cirkulär eller ringliknande mönster på huden. Enligt Mayoclinic.com visas granuloma annu vanligen på händer och fötter, men det kan också påverka andra delar av kroppen, inklusive ben, underarmar, rygg, och ögonlock.

orsaker

Även om det är ett vanligt tillstånd, särskilt i många barn och unga vuxna, är orsaken till granuloma annu okänd. Enligt källor som University of Maryland Medical Center, kan granuloma annu orsakas i samband med diabetes, sköldkörtelsjukdom eller andra interna störningar.

symptom

Symptomen på granuloma annu kan anta olika former. Enligt den amerikanska Osteopatisk College of Dermatology, kan granuloma annulare visas på båda sidor av kroppen i form av en symmetrisk utslag. Det område som påverkas av denna sjukdom kan vara öm och resultera i små, fasta knölar, även känd som papler, som kan gå samman och bilda ringar. I sällsynta fall kan granuloma annu bestå av en hård eller fast knöl under huden på områden som armar och ben. Granuloma annu kan också orsaka svår klåda hos personer över 40 år gammal.

Behandling

Behandling för granuloma annulare kanske inte nödvändigt eftersom det är oftast utan symtom. Eftersom granuloma annu orsakar fula skador på huden, kan behandlingen användas för kosmetiska skäl. I svåra fall Trental och ultraviolett behandling (PUVA) kan användas för att minska uppkomsten av sjukdomen på huden. Kaliumjodid, dapson, orala steroider, flytande kväve, recept kortison grädde och injektioner används också för att behandla granuloma annulare. Tänk på att granuloma annu kan försvinna på egen hand inom ett par år med eller utan behandling.

För att vara säker på att du har granuloma annu i fall som inte är uppenbara, kan din läkare utföra en hudbiopsi för att avgöra om du har granuloma annu, en svampinfektion eller annan hudåkomma.