XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Bröstcancer ofta behandlas genom kirurgiska tekniker. Mastektomi, en vanlig kirurgisk procedur för behandling av bröstcancer, innebär att ta bort brösttumör och omgivande frisk vävnad för att förebygga cancer recurrence. Det finns flera typer av masctectomy förfaranden: mildare operationer kan lämna den överliggande huden, vårtgården och bröstvårtan intakt för att tillåta bröstrekonstruktion kirurgi, medan andra former av mastektomi kan ta bort hela bröstet, överliggande hud och några av bröstmuskulaturen. Ett antal komplikationer kan uppstå som ett resultat av mastektomi, med svårighetsgraden av komplikationerna vanligen beroende på vilken typ av mastektomi utförs.

Nervskada

Under mastektomi, måste kirurgen skära in i huden och skär bort skadad vävnad, som kommer att avskilja nerver i och runt bröstet. Efter operation, kommer patienter upplever stel huden runt snittet webbplatsen. Enligt University of Florida, kan de kapade nerver också orsaka ilningar snart efter operationen, och matt värkande eller brännande smärta i upp till ett år. Den nervsmärta avtar med tiden, och någon smärta kan behandlas med läkemedel under tiden.

Nervsystemet har en begränsad förmåga att reparera sig själv efter skada, och domningar i huden kan kvarstå länge efter operationen.

Smärta och stelhet

Många kvinnor som har genomgått mer aggressiv mastektomi, som omfattar avlägsnandet av lymfkörtlar, kan uppleva smärta och stelhet i axeln och bröstet efter operation. Penn State Hershey rapporterar att många kvinnor upplever stickande smärtor efter operation. Detta är på grund av skada i området under armen, vilket kan avbryta normal muskel och nerv funktion i skuldra, arm och bröstkorg.

Patienter som genomgått mastektomi kan också uppleva vad som kallas fantomsmärta, är att smärta som känns som det är i bröstet trots att vävnaden har tagits bort. Detta kommer så småningom minska när nätverken smärta upptäckt i hjärnan anpassar efter operationen.

lymfödem

Lymfödem, uppbyggnad av lymfa vätska runt bröstet och i armen, förekommer ofta hos kvinnor som genomgått mastektomi där lymfkörtlar kring bröstet togs bort. Lymfkörtlarna normalt skulle ha hjälpt cirkulera vätskan. I sin frånvaro, vätske ackumuleras och orsakar svullnad av armen och andra berörda vävnader.

Enligt University of Virginia, kan man räkna med en måttlig mängd av lymfödem omedelbart efter operationen som kroppen anpassar sig till avlägsnande av lymfa vävnad. Vissa patienter kan uppleva smärtsamma lymfödem fyra till sex veckor efter operationen, även om de flesta fall av lymfödem är smärtfri och förekomma upp till två år efter operationen. University of Virginia rapporterar att utöva och följa en välbalanserad kost kan bidra till att förebygga lymfödem.