XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Livsmedel inte att äta med njursten

En sten är en hård bit av material som bildas i njurarna när kalcium, oxalat eller fosfor ämnen i urinen koncentreras. Njursten är en av de vanligaste urinvägsbesvär och kan vara extremt smärtsamt att passera. Forskning har visat att vissa livsmedel, mineraler och vätskor faktiskt kan främja njursten, speciellt hos känsliga individer. Lär dig vad livsmedel för att undvika för att förhindra en upprepning av stenar.

Identifiera njursten

Livsmedel inte att äta med njursten

Två typer av stenar kan påverkas av kosten - kalcium stenar, som omfattar kalciumoxalat och kalciumfosfat stenar, och urinsyra stenar. Kalciumoxalat stenar är den vanligaste och kan orsakas av höga kalcium och oxalsyra i urinen. Kalciumfosfat stenar kan orsakas av både höga kalcium- och höga pH-nivåer i urin. Urinsyra stenar bildas när sura urin som har ett lågt pH blir koncentrerad med urinsyra.

Limit animaliskt protein

Livsmedel inte att äta med njursten

Animaliskt protein kan öka risken för både kalcium och urinsyrastenar. Purin är en förening som finns i animaliskt protein som bryts ner till urinsyra i urin och kan leda till urinsyra stenbildning. Livsmedel högsta i puriner inkluderar orgel kött, såsom lever, hjärta och njurar; ansjovis; sardiner; makrill; torsk; sill; musslor; kammusslor; räka; kalvkött; bacon; och sås. Undvik dessa livsmedel om du är i riskzonen för urinsyra stenar. Syran i animaliskt protein kan också öka kalcium och minska citrat utsöndring i urinen, som kan vara förknippade med ökad risk för kalcium stenar. För att förhindra återfall av urinsyra och kalcium stenar, begränsa animaliskt protein till 6 uns per dag.

undvika Natrium

Livsmedel inte att äta med njursten

Natrium kan öka risken för kalciumoxalat och fosfat stenar genom att orsaka njurarna att utsöndra mer kalcium i urinen. Kalcium kan kombinera med oxalat och fosfor för att skapa stenar. För att begränsa natrium till 2.300 milligram per dag, undvika typiska hög natrium livsmedel, såsom snabbmat, konserverade soppor och grönsaker, inlagda livsmedel, bearbetade frysta måltider, lunch kött, korv och snacks. Leta efter dolda källor till natrium på listan ingredienser, såsom natriumglutamat, natriumalginat, natriumnitrat eller nitrit, bakpulver, bakpulver och dinatriumfosfat.

När man undviker Oxalat & C-vitamin

Livsmedel inte att äta med njursten

Begränsa oxalatet i din kost om du är i riskzonen för kalciumoxalat stenar. Livsmedel som innehåller mycket oxalat kan öka nivåerna i urinen. När oxalat kombineras med kalcium, är kalciumoxalat stenar bildas. Hög oxalat mat inkluderar spenat, rödbetor, rabarber, nötter, vetekli, bovete och choklad. Det finns också vissa tecken på att doser C-vitamin eller askorbinsyra tillskott större än 2000 mg kan öka stenbildning hos dem som är i riskzonen.

Sten Främjande Vätskor

Livsmedel inte att äta med njursten

Vätskeintag är mycket viktigt för dem med njursten. Fluider späda ut urinen och reducera koncentrationen av mineraler som bildar stenar. Att välja rätt vätskor är nyckeln. Viss forskning visar att vissa vätskor, såsom mörka colas, innehåller fosforsyra och kan öka risken för njursten. Soda intag i allmänhet förknippas med viktökning, vilket också ökar risken för njursten. Undvik läsk helt och hållet för att minska återfall av stenar. Drick mestadels vatten och sträva efter att konsumera mellan åtta till 12 koppar vätska per dag för att förhindra alla typer av njursten.