XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Zink är en mycket mångsidig näringsämne som krävs i små mängder av den mänskliga kroppen för att upprätthålla god hälsa. Dessutom har zink många medicinska egenskaper, bland annat antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter. Bland de otaliga medicinskt bruk av zink är behandling av seborroiskt eksem, en hudåkomma som ofta orsakar mjäll. Liksom alla alternativ medicin, konsultera din läkare innan du försöker behandla seborroiskt eksem med zink.

seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem är en dåligt förstådd hudåkomma som orsakar en mängd olika symptom, inklusive fläckar på huden som kan bli torr och fjällig eller gulaktig och fet, förklarar MedlinePlus. Även seborroiskt eksem kan uppstå på många olika kroppsdelar, är det vanligast på oljiga områden av huden, såsom hårbotten, öron, ögonbryn, ögonlock, läppar och näsa. I svåra fall kan seborroiskt eksem leda till rött, inflammerad hud, klåda och hudskador.

orsaker

Den exakta orsaken till seborroiskt eksem är inte väl förstådd. Läkare teoretisera att det kan orsakas av en kombination av irritation från en jäst kallas malessizia och produktion av överflödig olja från huden. Villkoret tenderar att köra i familjer och är ofta utlöses av trötthet, extrema väderförhållanden, stress, fetma och vissa lotion. När seborroiskt eksem sker i hårbotten, orsakar det vanligen mjäll.

Zink och seborroiskt eksem

Zink, ofta i form av schampo innehållande zinkpyrition, är en vanlig behandling för seborroiskt eksem. Resultaten från många kliniska studier tyder på att zinkpyrition är en effektiv behandling för mjäll och seborroiskt eksem, rapporterar en översyn av zink forskning som publiceras i 2006 i "Journal of dermatologiska behandling." Även zinkpyrition är effektiva för att minska symptomen av seborroiskt eksem, kan andra schampon som innehåller en kemikalie som kallas ketokonazol bli mer effektiva.

Mekanism

Exakt hur zink behandlar seborroiskt eksem är föremål för debatt. En del av den positiva effekten tycks involvera zink direkt hämma tillväxten av malessizia, jästen som bidrar till seborroiskt eksem. Zink kan också behandla symptomen genom att minska inflammation i hudceller som kallas keratinocyt, rapporterar en studie som publicerades i juli 2005 numret av den medicinska tidskriften "Dermatologisk Surgery"; kräver dock detta påstående tillägg bevis.