XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Varför är Linser bra för dig?

En gammal gröda, har linser hade en plats i människans jordbruket för mer än 8500 år, enligt Purdue University. De utgör en del av livsmedelsgruppen protein, och US Department of Agriculture rekommenderar äta baljväxter, inklusive linser, för att öka utbudet av proteinkällor i din kost. Vid 230 kalorier per 1-kopp servering, kokt linser ger energi för att stimulera din dagliga verksamhet, och de gör ett smart komplement till din diet på grund av deras breda näringsprofil.

Hög halt av protein och fiber

Linser gör en tillfredsställande utöver måltider på grund av deras protein- och fiberinnehåll. Fiber hjälper mat kvar i magen längre efter att ha ätit, håller du dig full längre efter din måltid. En fiberrik kost mjukar också avföringen, som håller dig regelbundet, och hjälper till att kontrollera blodsockret. Proteinet i linser ger aminosyror - föreningar kroppen kan montera in hormoner samt användning för nya celltillväxt. En 1-kopp servering av kokt linser innehåller 15,6 gram kostfiber - 41 procent av det dagliga fiber behovet av män och 60 procent för kvinnor, som bestäms av Institute of Medicine. Varje kopp har också 17,9 gram protein, vilket är 39 procent av det dagliga intaget för kvinnor och 32 procent för män, som rekommenderas av USDA.

Rik källa av folat och pantotensyra

Linser gör också värt tillägg måltid eftersom de är höga i folat och pantotensyra, två B-komplex vitaminer dina celler behöver för att fungera. Dina celler använder pantotensyra att coenzym A, en kemikalie som behövs för hjärnans funktion, energiproduktionen och hormonsyntesen. Folat i linser gör att dina celler för att styra genaktivitet, en process viktigt för att förebygga cancer. Varje kopp kokt linser innehåller 1,26 milligram pantotensyra och 358 mikrogram folat - 25 procent och 90 procent av det rekommenderade dagliga intag, respektive, som fastställts av Institute of Medicine.

Packad med järn och zink

Lägg linser till din diet för att lägga till näringsvärdet i form av järn och zink. En 1-kopp portion av kokt linser innehåller 2,5 milligram zink, vilket är 23 procent av det rekommenderade dagliga intaget för män och 31 procent för kvinnor. Ät en kopp linser, och du kommer också konsumera mer järn - 6,6 milligram, vilket är 83 procent och 37 procent av de dagliga intag rekommenderas för män och kvinnor, respektive. Zink i linser hjälper till att upprätthålla immunförsvaret och aktiverar proteiner som styr geners aktivitet i dina celler. Järn från linser får utnyttjas för att göra energi, och det blir införlivas i proteiner hemoglobin och myoglobin. Hemoglobin är involverade i syretransport, medan myoglobin hjälper lagra syre.

Mångsidig i köket

Linser har en mild, lätt jordig smak som fungerar bra i en mängd olika rätter. Håll en behållare med kokta linser i frysen, förpackad i enskilda portioner, och tina dem för användning i soppor, sallader och chili. Alternativt gör låg salthalt linser pilaff genom kokning linser i no-natrium kyckling eller grönsaksbuljong, och sedan lägga till grönsaker - som ångad broccoli och blomkål, eller rostade butternut squash och fänkål - för näringsvärde och konsistens.