XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Kan Choklad Orsak Nästäppa?

Du kanske inte förvänta sig att utveckla nästäppa efter att ha ätit choklad, men om du är allergisk mot en eller flera av ingredienserna i choklad, kan du uppleva detta symptom. Nästäppa uppstår när vävnaderna i bihålorna blir irriterad, inflammerad och svullen. En täppt näsa är ett vanligt symptom i samband med födoämnesallergier som behöver ta emot en utvärdering och klinisk diagnos från en allergolog.

Vad finns i choklad?

Choklad är i första hand från marken kakao eller kakaobönor, kakaosmör, socker och smakämnen. Chokladprodukter också vanligen innehåller olika mycket allergiska ingredienser, såsom mjölk, soja, nötter, jordnötter och vete. Om du har en känd allergi mat till ett eller flera av dessa gemensamma födoämnesallergenen, bör du undvika att äta choklad. Den federala regeringen kräver att alla förpackade livsmedel tillverkar att placera en allergi varning på choklad omslag. En allergi mot kakaobönor är sällsynt men möjlig. Tills du kan ses av din läkare, undvika att konsumera chokladprodukter för att förhindra nästäppa och andra födoämnesallergi symptom.

Nästäppa

Nästäppa inte kommer att uppstå hos friska vuxna efter att ha ätit choklad. Endast om du har en underliggande sjukdom, såsom en allergi, kommer din utveckla nästäppa från choklad. En födoämnesallergi orsakar vävnader i sinus hålrum att bli irriterad och inflammerad inom ett par minuter av intag av choklad. När kroppen upplever en allergisk reaktion, vita blodkroppar frisätter histamin i mjuka vävnader, vilket resulterar i svullnad och ökat blodflöde, enligt American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. Histamin i bihålorna kommer att orsaka din näsgångarna att bli blockerad, vilket leder till överbelastning.

andra symptom

Nästäppa kommer att orsaka andra symptom utvecklas. På grund av blockeringen trängsel skapar, kan du också utveckla ansikts ömhet, en rinnande näsa, droppade av överskjutande slem ner på baksidan av halsen, huvudvärk och smärta i övre tänder, kindben, ögon och panna. Andra vanliga livsmedel allergiska symptom kan innefatta andnöd, väsande andning, tryck över bröstet, magont, diarré, kräkningar, yrsel, hosta, nässelfeber, hudutslag och hud klåda, enligt MayoClinic.com.

Behandling

Om du får en diagnos som du har en livsmedelsallergi, är den mest effektiva behandlingen för att undvika livsmedel som innehåller allergenet. Till exempel, om du diagnostiserats med en nötallergi, du kan fortfarande äta choklad som inte innehåller nötter. Om du utvecklar nästäppa, prata med din läkare om hur du använder over-the-counter avsvällande medel, antihistaminer och smärtstillande för att behandla dina symptom.