XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Läkemedel som orsakar Teen Thyroidproblem


En sund sköldkörtel är viktigt, särskilt för tonåringar, eftersom det tillverkar hormoner som hjälper till att kontrollera metabolism och tillväxt. Sköldkörteln frigör hormoner i blodet, vilket bidrar till tillväxten av ben och början av puberteten, bland andra funktioner. Sköldkörtelsjukdom är vanligare hos vuxna än hos barn och tonåringar. Emellertid symptomen och orsakerna är likartade. Sköldkörteln är på den främre delen av halsen. Sköldkörteln styr vår ämnesomsättning och kemisk process, som påverkar alla organ i våra kroppar. Överaktiva hormonnivåer kan orsaka en överaktiv sköldkörtel, som kallas hypertyreos. När körteln, kallas det hypotyreos.

Litium

Litium är ett läkemedel som används för att behandla psykiska problem, särskilt bipolär sjukdom och depression. Drogen är en humörstabiliserande. Litium kan påverka sköldkörtelhormon syntes och sekretion.

amiodaron

Amiodaron, även känd som Cordarone, används för att behandla hjärtproblem. Läkemedlet hjälper till att reglera de hjärtrytm. Men medan detta läkemedel kan vara nödvändigt för vissa tonåringar kan det orsaka hypotyreos på grund av dess höga jod.

Fenytoin och karbamazepin

Både fenytoin och karbamazepin är läkemedel som används för behandling av epilepsi, ett tillstånd som orsakar kramper. Dock kan detta läkemedel minska en tonåring sköldkörtel nivåer.

Strålning

Cancerpatienter som genomgår strålbehandling kan märka förändringar i sköldkörtel nivåer, ibland orsakar hypotyreos. Även om denna typ av behandling kan vara svårt att undvika, är det bäst att ha sköldkörtel nivåer kontrolleras.

kemoterapi mediciner

Cytostatika läkemedel används också för att behandla individer med cancer. Denna typ av läkemedel är också ofta används endast när det är absolut nödvändigt. Men de kan också påverka de sköldkörtel nivåer, vilket orsakar hypotyreos. Dessa mediciner är sunitinib (Sutent) och imatinib (Gleevec).