XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hår är en av de definierande egenskaperna hos däggdjur, särskilt människor. En del av det integumentary systemet (kroppen systemet som skyddar oss från skador), växer håret från det dermala skiktet av huden genom epidermis och skjuter ut från kroppen för att bilda ett skyddsskikt. Människohår har ett antal viktiga biologiska användningar.

Hår skyddar mot UV-strålar och skräp

Håret på huvudet skyddar våra onormalt stora hjärnor (i förhållande till andra däggdjur) från de skadliga effekterna av solens ultravioletta (UV) strålar. Medan vissa tror att hårstrået fungerar som fiberoptik och därigenom underlätta passage av UV-ljus, de naturliga hakar i håret diffundera skadliga strålar. Dessutom har våra ögonbryn skydda våra ögon från UV-ljus och avleda skräp.

Hår hjälper oss att upptäcka skadliga ämnen

Eftersom håret behåller halter av tungmetaller (bly, kvicksilver, arsenik och liknande), kan den användas vid prövning av dessa skadliga metaller i människokroppen. Koncentrationen av dessa ämnen i människohår är, i själva verket, tio gånger mer än den som finns i den urin eller blod.

Hår skyddar mot överdriven värme

Hår hjälper till att hålla huvudet kallt. Människohår på hårbotten ger skugga från solen. Den låga densiteten hos afro-hår, till exempel, tillsammans med dess lindad struktur, hjälper till att cirkulera luft runt hårbotten samtidigt stänga ut värme från omgivningen.

Hår Isolerar våra kroppar

I kallt väder, hjälper hår för att förhindra en nedgång i kroppstemperatur. Eftersom vi bokstavligen täckt av hår, har huden lättare att behålla värmen när temperaturen sjunker. Miljontals hårstrån verka som isolatorer genom att fånga kroppsvärme och hålla det nära huden.

Hår hjälper oss upprätthålla jämvikt

Hårceller är avgörande för att hjälpa oss att hålla vår känsla av balans (orientering i förhållande till tyngdkraften). När våra kroppar accelerera, bromsa, snurra eller hösten, är sensoriska hårceller föranledd av en sekvens av händelser inom örat att frigöra sändar kemikalier, vilket i sin tur stimulerar sensoriska neuroner för att ge oss vår orientering.