XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Fettdepåer bildas mellan muskeln och huden kallas lipom. De kan utvecklas i alla åldrar, men är vanligtvis redovisas i slutet av 30-talet och 40-talet. Lipom visas oftast i bukhålan, hals, armar och ben. De är små, mjuka, godartade tumörer under huden, vanligen ca en tum i diameter. De flesta lipom är smärtfri, men kan orsaka smärta om de växer i närheten av nerver eller blodkärl. Dessa fettdepåer avlägsnas via operation, fettsugning eller steroider.

Bildning

Tvärtemot vad många antaganden, är fettdepåer inte bildas av fetma. Högt kolesterol och brist på motion har varit kopplade till fettdepåer, men detta har inte kliniskt bevisad. Ärftlighet är den främsta orsaken till lipom. Lipomatos är en viss ärftlig sjukdom som genererar fettdepåer. I lipomatos, kan trauma eller trubbigt våld någon kroppsdel ​​resultera i lipom. Adiposis dolorosa är en liknande sjukdom som producerar smärtsamma lipom.

symptom

Lipom är små klumpar under huden. De är mjuka att beröra, och vanligtvis smärtfri. Större lipom som orsakar smärta ligger nära nerver eller blodkärl. De är irriterad på beröring och blir röda. För att bekräfta närvaron av en lipom, är det bäst att gå till en läkare.

Diagnos

Läkare kan enkelt diagnostisera ofarliga fetthaltiga avlagringar genom att göra en fysisk undersökning eller en biopsi för att kontrollera vävnadsprovet i ett labb. Men fettdepåer nedsänkta djupare i muskeln måste kontrolleras av ett ultraljud eller en MRI.

Behandling och medicin

De flesta fettdepåer inte behöver tas bort, eftersom de är godartade. Men om lipom är på en plats som agiterar dig, kan den avlägsnas genom fettsugning, operation eller krympt av steroider. En lipom avlägsnas kirurgiskt under lokalbedövning. Ett litet snitt görs och fettet insättning extraheras. Upprepningar är sällsynta och det finns liten risk i denna operation. Fettsugning är framgångsrik i att ta bort små lipom, men inte kan ta bort en stor lipom. Steroider injiceras i lipom kan krympa det, men kan inte ta bort den.