XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Fem organ som utsöndrar magsafter


Organen som utsöndrar magsafter utföra en stor tjänst för den mänskliga kroppen. Utan dessa organ "sekret, skulle den mänskliga kroppen inte smälta maten och absorbera sina näringsämnen ordentligt. Matsmältnings sekret i munnen, magen, levern, gallblåsan och bukspottkörteln arbeta tillsammans för att säkerställa full och matsmältningen av livsuppehållande livsmedel.

Mun

Munnen representerar frontlinjen i människans matsmältning, eftersom det är den första punkten i inträde för mat i människokroppen. Munnens spottkörtlar släpper magsafter, kallas saliv, som arbetar med rörelsen av tänderna för att bryta ner mat. Saliv hjälper till att fukta, smörja och binda mat för att göra det möjligt för enkel sväljning. Saliv innehåller även föreningar som börjar att bryta ner maten. Till exempel, innehåller saliv-alfa-amylas för att hjälpa omvandla komplexa stärkelser till enklare maltos.

Mage

Magen producerar sura magsafter som bryter ner protein. Magen producerar också slem att rada dess väggar för att skydda magsäcken från sin egen saft. Om magen inte fungerar ordentligt, kan slemhinnor försämras, blir mottagliga för magens magsafter och resultera i ett sår. Magsyra arbetar i samförstånd med magens muskelrörelser för att pressa och bryta ner mat.

Lever

Efter att ha passerat genom magen, maten kommer in i tolvfingertarmen. En liten kanal, som kallas den gemensamma gallgången, öppnar sig in i tolvfingertarmen och levererar magsafter från levern, gallblåsan och pankreas. Levern producerar en alkalisk galla att minska livsmedels surhet, smörja tarmen och emulgera fetter för tarmen att absorbera.

gallblåsan

Gallblåsan lagrar magsafter produceras av levern när den inte används. Felaktig funktion i gallblåsan kan leda till bildning av gallsten från lagrade magsafter. Därför grundlig utsöndring av magsafter från gallblåsan håller hög betydelse i människans matsmältning.

Pankreas

Bukspottkörteln producerar alkaliska enzym magsafter som kan bryta ner kolhydrater, proteiner och fetter. Bukspottkörteln bryter ner vad mat i munnen, magen och levern inte kunde smälta effektivt. Matsmältningsproblem uppstår dock när felaktig funktion av de andra digestionsvätska organ ge upphov till att enbart förlita sig på bukspottkörteln för matsmältningen. Bukspottkörteln blir stressad och matsmältning är fortfarande ofullständig.