XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

En frisk mjälte, som är en del av det lymfatiska systemet kan hålla kroppen i trim och förhindra infektion. Denna viktiga lilla organ är under revbenen på vänster sida av kroppen. Det är bara om storleken på en knytnäve, men har ett stort jobb att göra. Det är därför det är viktigt att ta väl hand om det.

mjälte funktioner

Mjälten har många viktiga uppgifter som hjälper till att hålla kroppen fungerar. Det filtrerar bort gamla blodkroppar och förstör dem och lagrar blod och blodplättar. Det är också viktigt att ett friskt immunsystem, eftersom det skapar vita blodkroppar som hjälper kroppen att bekämpa virus och bakterier. Det kan vara små, men mjälten är viktigt och är något som måste fungera bra för att kroppen att förbli friska.

Skötsel av mjälte

Mjälten fungerar bäst om det är i en alkalisk miljö, likt resten av organ i kroppen. Om kroppen blir för sur, kan mjälten bromsa eller blir förstorad. Ät en mestadels alkalisk diet, och undvika att konsumera för många livsmedel som är mycket surt att hålla mjälten vid en bekväm pH-nivå.
Det finns kost överväganden som kan uppmuntra frisk mjälte aktivitet. Om en sockerbegär träffar, försök att nå för naturliga sockerarter, såsom sötpotatis, morötter eller begränsade mängder av färsk frukt. Ännu viktigare, väljer vanligt socker över konstgjorda sötningsmedel. Medan man äter, förblir avslappnad och tar sig tid att sitta ner och äta måltiden; inte flera saker eller rusa genom måltiden. Regelbunden, skonsam motion kan också hjälpa till att hålla mjälte frisk.
Ta för vana att ta hand om kroppen, och vidta extra försiktighetsåtgärder inte att bli sjuk. Vissa sjukdomar, såsom mononukleos, kan orsaka en förstorad mjälte. Detta är farligt av många skäl. En förstorad mjälte har problem att arbeta på rätt sätt, vilket innebär att det kommer att ha svårt att filtrera bort gamla blodkroppar och kan hålla fast vid alltför många blodplättar. I huvudsak innebär detta att mjälten kommer att få tilltäppta. Ännu värre, en mjälte som har blivit förstorad riskerar att brista, särskilt under kontaktsporter. En bristning kan frigöra toxiner i kroppen och orsaka inre blödningar, vilket kan vara dödligt. Andra orsaker till en förstorad mjälte inkluderar bakterieinfektioner (inklusive syfilis, så öva säker sex), cirros (så att inte missbruka alkohol), parasitinfektioner och blodcancer.