XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Cat vektor Sjukdomar


Medan de flesta sjukdomar inte överför mellan arter, finns det ett antal av sjukdomar som orsakas av bakterier, virus och parasiter som kan överföras mellan husdjur och deras ägare. Dessa kallas zoonotiska sjukdomar. Om en sjukdom använder ett djur som ett medel för att överföra sig själv till andra organismer, är att animaliska en vektor. Det finns ett antal infektioner där katter kan vara, och ibland är, vektorn för överföring.

viral

Rabies är en virussjukdom som överförs via bett av infekterade djur. Rabies orsakar encefalit och angriper det centrala nervsystemet. Tecken och symptom utvecklas snabbt och sjukdomen är nästan alltid dödlig. Tack vare obligatorisk vaccination, har mänskliga fall blivit alltmer sällsynta.

bakteriell

I bakteriesjukdomar, är den primära vektorn ofta externa parasiter som genomförs av katter och andra sällskapsdjur, såsom loppor och fästingar. Dock kan vissa bakterieinfektioner även sändas direkt från scratch eller bett av en katt, såsom kattklössjuka. Många bakteriella infektioner inte utgör med symptom i katten, men orsakar en mängd olika symptom hos människor. Andra vanliga bakteriesjukdomar som kan överföras av katter inkluderar salmonella, borrelia, Rocky Mountain Spotted Fever, Ehrlichia och även leptosporosis (som vanligen förknippas med hundar och är asymtomatisk hos katter). De tidigare bakterieinfektioner diagnostiseras och behandlas, desto bättre prognos.

Protozo

Protozoa är encelliga organismer som kan orsaka ett brett spektrum av allvarliga hälsoproblem. De flesta infektioner orsakar ihållande diarré hos både katt och mänskliga värdar. Protozoinfektioner är inte direkt överföras från katter till sina ägare, men om en katt blir infekterad kan det vara en varningssignal till människor i hushållet, eftersom dessa infektioner härstammar från en gemensam källa (dåligt tillagat kött, förorenat vatten eller förorenad mark). De vanligaste är kryptosporidios, Giardiasis och toxoplasmos. I det senare, gravida kvinnor måste vara särskilt försiktiga eftersom de kan passera infektionen till deras foster, vilket resulterar i missfall eller allvarliga utvecklingsdefekter.

Parasitisk

Parasitinfektioner kan vara interna eller externa. Många inre parasiter inte zoonotiska, men spolmask och hakmask finns två undantag. Dessa parasiter kan överföras genom avföring och kontakt med strö och kan potentiellt sända mer allvarliga infektioner.

Exempel på externa parasiter är loppor och fästingar, som båda är mycket vanliga vektorerna för sjukdom i sig själva. Loppor och fästingar föredrar att leva på en katt över leva på en människa på grund av deras högre kroppstemperatur och parasit föredrar varmare "klimat." Men eftersom dessa parasiter livnär sig på blod, de är kapabla att överföra något zoonotiska infektion din katt kan bära. Dessutom, om loppor intas av katter (eller ens barn), kan de orsaka bandmaskar.

fungal

Ringorm är den primära svampinfektion överförs från katter till människa. Det är uppkallad efter den runda, torra utslag det orsakar på huden; det är inte en faktisk parasit. I katter presenterar som en skallig, fjällande område och det är mycket smittsam. Sporerna som sprider smittan är svåra att avlägsna från hemmiljön och kan överföra smitta månader.