XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Parodontit (tandlossning) påverkar tandköttet. Dessa sjukdomar kan utvecklas till skada djupare bindväv och käkbenet om de lämnas obehandlade.
De flesta fall av tandköttsproblem orsakas av bristande munhygien, men hos barn tandlossning kan vara sekundära till en annan systemisk sjukdom. Det finns flera villkor som kan leda till barndomen parodontit, och de behöver inte nödvändigtvis ha andra märkbara symptom i ett tidigt skede.

tandlossning

Parodontit påverkar initialt bara tandköttet. Tandköttet kan se röd och svullen, förutom blödning när du borstar eller tandtråd. När sjukdomen har funnits ett tag, börjar det att påverka djupare bindväv och så småningom käkbenet.
När den har kommit längre än tandköttet, kan det leda till tänderna skiftande och blir lös. Tänderna faller så småningom ut om sjukdomen går obehandlade.
Tandköttet kan vara eller inte vara smärtsamt i början till mitten stadier. På grund av detta, kan tandköttssjukdomar gå obemärkt tills mer allvarliga symtom uppträder.

Diabetes

Barn med diabetes är mer benägna att ha tandköttssjukdomar än sina icke-diabetiker kamrater, enligt en rapport som publicerades i Diabetes Care.
"Vår forskning visar att program för att förebygga och behandla tandlossning bör betraktas som en standardbehandling för unga patienter med diabetes", säger Ira B. Lamster, DDS, MMSC., Den huvudprövare i studien. Det har finansierats av National Institute of Dental och kraniofaciala forskning.
De barn med diabetes hade mer plack och inflammation än andra barn. Plack och bakterier orsakar inflammation och skador på tandköttet.

Autoimmun sjukdom

Tandköttsinflammation hos barn kan vara sekundärt till en autoimmun sjukdom. Reumatoid artrit och lupus är två autoimmuna sjukdomar som ökar risken för att utveckla sjukdomar i tandköttet.
Med autoimmuna sjukdomar, orsakar kroppens immunförsvar ett inflammatoriskt svar när de försöker att läka vävnad. Att inflammation gör vävnaden mer mottaglig för infektioner och skador.
Enligt National Institutes of Health, personer med reumatoid artrit är fyra gånger större risk att också ha parodontit.
Barn med autoimmuna sjukdomar troligen uppvisar andra symptom innan tandlossning, men eftersom de är på en ökad risk att utveckla sjukdomen bör du vara uppmärksam på tidiga tecken och symtom.

Undernäring

Enligt en rapport som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, undernäring hos barn ökade risken för parodontala sjukdomar på två sätt. En otillräckligt näring kroppen mindre möjlighet att bekämpa sjukdomar och infektioner såsom tandköttsproblem. Stresshormoner, inklusive kortisol, är högre i undernärda barn, och högre nivåer av dessa hormoner undertrycka kroppens anti-inflammatoriska svaret.
Barn som är undernärda också har färre antikroppar och proteiner i deras saliv, som normalt skulle motverka de skadliga bakterier som orsakar tandköttsproblem.

överväganden

Om ett barns munhygien är bra och han har regelbundna tandläkarbesök, men han fortsätter att ha symptom på tandköttsproblem, bör han testas för andra sjukdomar.
Tandtråd en gång dagligen och borsta åtminstone två gånger dagligen är minimikraven för att minska risken för sjukdomar i tandköttet. Barn behöver ofta hjälp ordentligt rengöra sina tänder för att säkerställa att de når alla ytor och mellan tänderna.