XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Viktökning och sojamjölk

När konsumeras i måttliga mängder, vissa studier tyder på att sojamjölk kan hjälpa dig gå ner i vikt genom att härma hormoner i kroppen som minskar hunger. Även om alla kalori-innehållande mat eller dryck kan orsaka viktökning om de konsumeras i överskott av kalori behov, kaloririka drycker såsom hel komjölk eller flytande kosttillskott främja mer viktökning än sojamjölk. Men på grund av soja hormonella effekter, konsumerar någon soja produkt i stora mängder kan skada hälsan.

Soja och Vikt

En University of Illinois studien, som presenterades vid 2007 Experimental Biology möte i Washington, DC, fann att när labbråttor injicerades med sojaprotein, råttorna bantade, trots att de har obegränsad tillgång till mat. Forskare teorin att i däggdjurskroppen, verkar soja i likhet med ämnesomsättningshormon, leptin, som signalerar till hjärnan att du är full och bör sluta äta. En annan studie, som presenterades vid årsmötet av samhället för studien av Ingestive Beteende i 2010, kom fram till att soja förhindrar postmenopausal viktökning hos honråttor, sannolikt på grund av dess östrogenliknande föreningar. Bly forskaren Michelle Murphy kommenterade att soja liknande kan förhindra fetma hos postmenopausala människor.

Sojamjölk Nutrition

Förutom potentiellt främja viktminskning genom hormonella mekanismer, ger sojamjölk också en hel del näring för relativt få kalorier. Det är en bra källa till protein, järn, B-vitaminer och hjärt-hälsosamma omättade fetter. Soja är en särskilt effektiv näringskälla för vegetarianer och veganer - till skillnad från de flesta vegetabiliska livsmedel, ger soja alla aminosyror som behövs av kroppen för att göra kompletta proteiner. Om berikade ger sojamjölk också tillräckligt med kalcium. Dessutom är sojamjölk låg halt av mättat fett och kolesterol. Enligt USDA National Nutrient Database för Standard Reference, en kopp ett populärt märke av sojamjölk innehåller 100 kalorier, 7 g protein, 1 g fiber, 299 mg kalcium, 24 mikrogram av folat och 119 IE vitamin D.

Drycker för viktökning

Någon mat eller dryck som innehåller kalorier - inklusive sojamjölk - kan bidra till viktökning om din totala kaloriförbrukning överstiger mängden kalorier du bränner. Men om du behöver lägga på några hälsosam vikt, kommer du att se snabbare resultat dricka drycker som är rika på både näringsämnen och kalorier, såsom helmjölk eller frukt smoothies. Du kan också lägga till pulveriserad dryckmixes som ger extra kalorier och näringsämnen till sojamjölk för att öka din drink energiinnehåll. Flytande kosttillskott såsom Se eller Boost kan användas för att främja viktökning också. Undvik drycker som innehåller koffein om du vill gå upp i vikt, eftersom dessa kan minska aptiten.

överväganden

Vare sig du är ute efter att vinna, förlora eller behålla vikten, inte konsumera sojamjölk och andra sojaprodukter i överskott. Enligt den nationella center för komplementär och alternativ medicin, innehåller soja föreningar som liknar östrogen, så det finns en chans att soja användning kan bidra till östrogenrelaterade cancerformer såsom livmodercancer och bröstcancer. Ytterligare forskning behövs för att bekräfta huruvida långvarig användning av soja kan ha negativa konsekvenser för hälsan, säger NCCAM. Medan sojamjölk är sannolikt säkert att njuta med måtta, äta en mängd olika näringsrika livsmedel, utan att lägga alltför stor vikt vid någon mat, är nyckeln till god hälsa.