XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Rekommenderade portioner av Matgrupper


Förenta staternas Department of Agriculture främjar välbefinnande och sunda matvanor genom matpyramiden, en uppsättning riktlinjer för att hjälpa amerikaner bestämma vilken mat att äta på en daglig basis. Efter det rekommenderade dagliga tjänstgör storlekar av varje matgrupp garanterar en väl avrundad kost.

Fullkorn

Fullkorn och baljväxter ger komplexa kolhydrater, som är en utmärkt energikälla. Det rekommenderas att du äter sex till 11 portioner av fullkornsprodukter varje dag.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är rika på näringsämnen och vitaminer. De är också hög i fiber och låg fetthalt. American Heart Association rekommenderar att äta tre till fem portioner grönsaker och två till fyra portioner frukt dagligen.

Mejeri

Mejeriprodukter såsom skumma mjölk och mager yoghurt ger kalcium för benstyrkan. Försök att äta två till tre portioner av magra mejeriprodukter varje dag. För barn är det rekommenderas att äta två eller fler portioner per dag. För gravida eller ammande kvinnor och äldre vuxna, fyra eller fler portioner rekommenderas dagligen.

Kött, bönor och ägg

Kött, bönor och ägg ge din kropp med protein, järn och zink. American Heart Association rekommenderar två portioner magert kött, fågel, skaldjur eller vegetariska proteiner varje dag. Sikta på att äta minst två portioner fisk varje vecka.

Fetter och sötsaker

Fett och godis är ofta hög i kaloriinnehållet ännu låg i näringslära. Även om det är okej att njuta av fett och sötsaker med måtta, är det rekommenderat att du använder dem sparsamt.