XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Det yttersta syftet med att äta är att ta i närings molekyler som celler kan använda för energi, lagra för senare användning, eller använda för att bygga andra molekyler. För att få dessa näringsämnen molekyler i cellerna måste de näringsämnen först passera från mag-tarmkanalen in i blodomloppet. Denna process kräver matsmältningsenzymer.

Betydelse

Magsaft är namnet på den blandning av kemikalier som utsöndras av de celler som klär magen. Dr. Lauralee Sherwood, i sin bok "Human Physiology," förklarar att magsaft är en blandning av vatten, slem, syra och matsmältningsenzymer. Enzymer, närmare bestämt är proteinbaserade kemikalier som hjälper kemiska reaktioner sker snabbare än de annars skulle göra. Det finns enzymer i hela kroppen, och flera som utsöndras i olika avdelningar av mag-tarmkanalen.

Fungera

Syftet med matsmältningsenzymer i magsaft är att hjälpa syra och vatten i saften bryta stora närings molekyler till mindre molekyler. Näringsämnena rötas i magen är proteiner och kolhydrater, förklarar Dr. Sherwood. Både kolhydrater och proteiner reagerar med vatten och syra: Kolhydrater bryts ned till sockermolekyler och proteiner bryts ner till aminosyror. Dessa reaktioner är ganska långsamt, emellertid, och i syfte att hastighets matsmältningen, enzymer hjälper syran och vatten för att bryta bindningar.

typer

De specifika enzymer i magen är gastric amylas och pepsin. Gastric amylas är en kolhydratnedbrytande enzym som bryter banden som håller glukosenheter tillsammans i stärkelse, förklarar Dr.. Reginald Garrett och Charles Grisham i sin bok "Biochemistry". Pepsin, å andra sidan, är ett proteas, vilket innebär att det är ett protein-digesting enzym. Pepsin aktiveras av syra i magen och bryter proteiner - inklusive de i kött, mejeriprodukter, ägg och vegetabiliska källor - i mindre molekyler.

överväganden

Medan enzymer i magen smälta både proteiner och kolhydrater, kan de inte smälta fett. Detta är av två skäl. Först förklarar Dr. Gary Thibodeau i sin bok "Anatomy och fysiologi," det finns inga fett enzymer som utsöndras i magsäcken och enzymer är mycket reaktion specifika, vilket innebär att enzymer tänkt att smälta kolhydrater fungerar inte på fett . För det andra, inte fett inte löser sig i vatten, och de enzymer som utsöndras i magsäcken är vattenlösliga.

expert Insight

Enzymerna i magen bryta ner proteiner och kolhydrater i mindre bitar, men magen är rent matsmältningsorgan, och ingen absorption av näringsämnen molekyler sker där. För närings molekyler som skall absorberas in i blodströmmen, måste magen frigöra små delar av smält mat, tillsammans med magsaft, in i tarmen. Där förklarar Dr. Thibodeau, intestinala enzymer ta upp näringsämnen molekyler och neutralisera magsyra, samtidigt som man fortsätter processen för matsmältningen.