XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vad är orsakerna till diarré efter en måttlig till hög fetthalt?

Diarré är aldrig en rolig tillstånd att gå igenom. Det kan orsaka uttorkning och gör dig obekväm i sociala situationer eller göra det omöjligt att lämna huset. Om du får diarré efter att ha ätit vissa livsmedel --- särskilt sådana som innehåller mycket fett --- kan du ha en mage eller annat tillstånd som kräver uppmärksamhet.

Irritable Bowel Syndrome

Irritable bowel syndrome --- även känd som IBS --- är en mage sjukdom som påverkar tjocktarmen eller tjocktarmen. Enligt National Institute of Diabetes och Digestive och Kidneysjukdomar, äter även måttliga mängder fet mat, såsom stekt mat, kan förvärra IBS symptom, varav en är svår diarré.

kronisk pankreatit

Kronisk pankreatit ett tillstånd som påverkar bukspottkörteln, vilket gör det svårt för kroppen att absorbera vissa typer av näringsämnen, inklusive fett. Patienter med kronisk pankreatit kan uppleva oljig eller fet diarré. Alkoholmissbruk är en vanlig orsak till kronisk pankreatit, påverkar kroppens förmåga att absorbera fettrik mat du bara åt.

andra orsaker

Enligt gastroenterolog Frank Jackson, MD, magen och matsmältningssystemet ibland uppleva en onormal förändring i funktion på grund av en viss typ av mat eller kombination av livsmedel, och är inte kopplad till någon kronisk sjukdom. Att äta en fettrik måltid innan du hämtar på ett flygplan eller äta fet mat samtidigt genomgå betydande stress kan utlösa diarré på grund av kroppens reaktion på yttre förhållanden. Fettrik mat kan också förvärra befintliga diarré, enligt bukspottkörtelcancer Action Network, vilket innebär att om du har magsjuka eller annan typ av virus, äta fet mat kan bidra till att uppleva diarré.

Förebyggande / Lösning

Beroende på frekvensen och allvaret i din diarré, kommer du förmodligen vill tala med en läkare för att avgöra om symtomen är en del av en övergripande sjukdomstillstånd som IBS eller kronisk pankreatit. Din läkare kan hjälpa dig att ändra din diet eller ordinera medicin --- såsom pankreasenzymer --- för att hantera dina symtom. Om du märker ett mönster av diarré med en fettrik måltid, hitta lägre fetthalt alternativ till den mat du äter. Till exempel kan du ersätta hela mjölkprodukter såsom mjölk, ost och yoghurt med låg fetthalt eller skumma alternativ. Undvik stekt mat, rött kött och andra proteinkällor innehåller mycket mättat fett.

Varning

Diarré är en vanlig företeelse och i sig är inte ett allvarligt medicinskt tillstånd. Men när det blir kronisk, kan det leda till uttorkning och förlust av essentiella elektrolyter som hjälper till att hålla kroppen kemiskt balanserad. Om du får diarré under mer än tre dagar i rad, tala med din läkare, enligt NIDDK.