XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Jag känner dig irriterad, Moody, deprimerad, trött och trög Omedelbart efter att ha ätit

Den mat du äter kan påverka hur du känner dig, särskilt om du har en livsmedelskänslighet eller celiaki. Enligt University of Maryland, upp till en i 133 amerikaner har celiaki. Även om din kost kan vara ansvarig för vissa symtom du upplever efter att ha ätit, är det viktigt att konsultera din läkare innan du gör några stora förändringar i dina matvanor.

Skräpmat

Din kost kan öka risken för depression, enligt Katherine Zeratsky, en klinisk nutritionist med Mayo Clinic. Forskning från Storbritannien visar att en kost som består av skräpmat, såsom raffinerade spannmål, charkuteriprodukter, stekt mat, godis och choklad, kan orsaka symptom på depression. Även om denna potential samband mellan mat och depression kräver ytterligare forskning, klippa ut skräpmat i din kost kan bidra till att lindra depression, samt öka din motståndskraft mot sjukdomar.

matkänsligheter

Southwest Institute of Healing Arts varnar för att vissa livsmedel kan orsaka obekväma svar, inklusive trötthet, huvudvärk och uppblåsthet. Enligt institutet, fyra specifika kategorier av livsmedel ger de flesta av matsmältnings utmaningar som kan orsaka dessa symtom. Dessa livsmedel innehåller objekt som innehåller ägg, citronsyra, mjölkprotein och gluten. Om du är känslig för dessa livsmedel, kan du också uppleva andra symtom som diarré, förstoppning, viktökning och sura uppstötningar.

Celiaki

Till skillnad från födoämnesallergier och känslighet, är en typ av autoimmun sjukdom celiaki. Detta hälsotillstånd orsakar symptom som svar på att äta gluten, en typ av protein i vete och andra sädesslag. Celiaki förstör villi i tunntarmen. De viktigaste symptomen på celiaki är trötthet, irritabilitet och en oförmåga att koncentrera sig. Denna sjukdom kan också leda till beteendeförändringar, depression, demens, undernäring, svaghet och buksmärtor.

försiktighetsåtgärder

Berätta för din läkare om ovanliga eller svåra symtom på depression, irritabilitet och trötthet, särskilt om att eliminera misstänkta livsmedel inte minskar svårighetsgraden och förekomsten av dessa symtom. Celiaki kräver läkarvård. Att hålla en matdagbok kan hjälpa dig och din läkare avgöra vilka livsmedel kan bidra till dina symptom. Trötthet, irritabilitet och depression kan signalera närvaron av en bakomliggande sjukdom, vilket gör det viktigt att se din läkare för en korrekt diagnos.