XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vad är Progesteron?

Progesteron är ett naturligt förekommande steroid hormon som produceras av kroppen i både män och kvinnor. Den mängd som produceras genom en människas kropp är alltför minimal för att vara av någon verklig konsekvens, men hos kvinnor det hjälper till att aktivt reglera menstruationscykeln. Dr Frederick R. Jelovsek av kvinnors hälsa Resource, konstaterar att progesteron naturligt utsöndras "i de två sista veckorna i menstruationscykeln i reproduktiv ålder ägglossning kvinnor." Syntetiska versioner av progesteron intas i p-piller och kan användas för att hjälpa till att reglera menstruation. Progesteron har ytterligare terapeutiska användningsområden också. Progesteron skapas från kroppens kolesterol och slutligen omvandlas till andra hormoner såsom testosteron och östrogen. Progesteron terapi ibland används för att behandla sjukdomar såsom depression, stress, värmevallningar, premenstruellt syndrom, uppblåsthet, kronisk trötthet, huvudvärk och migrän, ryggvärk, allergier, hormonbehandling problem, symtom på östrogendominans, infertilitet, högt blodtryck (hypertoni) och ledinflammation. Många av dessa tros vara symtom på hormonell obalans i kroppen.

Tidigt Fostrets utveckling

I tidigt skede av graviditeten (Vecka 1 och 2), hjälper progesteron förbereda och tjockna livmoderslemhinnan för en eventuell implantation av ägget. Progesteron är fortfarande viktigt under hela graviditeten tills den dag de föds. Progesteron utsöndras av follikeln som släpps ägget, corpus luteum, fram till omkring den tionde graviditetsveckan, när moderkakan övertar ansvaret. Misslyckade graviditeter ibland när gulkroppen inte på lämpligt sätt stödja tidig fosterutveckling med lämpliga progesteron nivåer.

Progesteron under graviditeten

Genom hela återstoden av graviditeten, fortsätter progesteron att spela en mycket viktig roll. Det fortsätter att hjälpa slemhinnan i livmodern utvecklas och bidrar till att bekämpa skadliga celler som kan orsaka fosterskador. Det spelar också en roll i utvecklingen av bröstvävnad och avvärja amning förrän efter det att barnet är fött. Progesteron hjälper också behålla placeringen av barnet genom att hålla livmodern från att dra ihop. När graviditeten närmar sig sitt slut, de progesteronnivåerna sjunka avsevärt, inte längre förhindra sammandragningarna från att äga rum. Det är när arbetskraften börjar i allmänhet. Under hela graviditeten, kan ökade nivåer av progesteron orsaka biverkningar av förstoppning, halsbränna, huvudvärk, problem med bihålorna, dimsyn och eventuellt njurinfektion.