XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vad som orsakar Gikt att blossa upp?

Purin, en kemisk komponent i DNA, bryts ned i kroppen för att bilda urinsyra. Om du producerar eller äter för mycket purin, eller om dina njurar inte kan befria kroppen av urinsyra tillräckligt snabbt, urinsyranivåerna bygga upp och uratkristaller formulär. När de skarpa uratkristaller sätter sig i en gemensam, orsakar de intensiv smärta, inflammation och svullnad i gikt.

matar

Vissa livsmedel är naturligt rik på puriner, och äta dem kan höja nivån av urinsyra i kroppen. Enligt Mayo Clinic, bör människor med gikt undvika purin-rika livsmedel såsom orgel kött (njure och lever, till exempel), ansjovis, sill, sparris och svamp. Merck Manuals Online Medicinska biblioteket lägger kött sås och buljong, musslor, sardiner och bräss till denna lista. Även om dessa purin-rika livsmedel öka nivåerna av urinsyra och kan utlösa en gikt flare-up, helt undvika dem inte garantera att du inte kommer att drabbas av en attack.

Viktökning

Gå upp i vikt på kort tid kan orsaka en gikt uppblossande. Merck Manual förklarar att produktionen av urinsyra korrelerar med den yta av kroppen, så när du gå upp i vikt, urinsyranivåer ökar.

Alkohol

Att dricka alkohol kan framkalla en attack av gikt. Alkohol ökar nedbrytningen av puriner i levern och ökar bildningen av mjölksyra, som blockerar utsöndringen av urat av njurarna. Denna dubbla whammy höjer urinsyra nivåer och ökar sannolikheten för en gikt flare-up. Mayo Clinic råder gikt drabbade mot överdriven användning av alkohol, definierat som mer än två drinkar per dag för män och en drink per dag för kvinnor. Öldrickare är särskilt sannolikt att drabbas av en attack av gikt, säger Mayo Clinic.

njure Fel

Minskad utsöndring av urinsyra från njurarna är den vanligaste orsaken till höga blodnivåer av urat, säger Merck Manual. I vissa fall, är villkoret ärvs, och i andra fall är det på grund av sjukdomar som saktar filtreringshastigheten av njuren. Patienter som tar diuretika har också en ökad risk för gikt. Andra orsaker till njurskador, som blyexponering eller användning av läkemedlet cyklosporin, kan leda till att du behålla för mycket urinsyra.

Medicinska tillstånd

Medicinska tillstånd som orsakar dig att öka produktionen av urinsyra kan resultera i en gikt flare-up. Blodsjukdomar som ökar graden av cell turn-over, som lymfom, leukemi eller hemolytisk anemi, orsakar massiv frisättning av purines, vilket kan leda till gikt. Förhållanden som orsakar cellproliferation, som psoriasis, kan utlösa en flare. Cancerbehandlingar som dödar ett stort antal celler kan också resultera i ett avsnitt av gikt.