XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Ischias är ett smärtsamt tillstånd som orsakas av kompression eller irritation i radicular nerv i nedre delen av ryggraden, som är en del av den stora ischiasnerven som också går ner i benet. För de flesta människor, löser ischias sig med tiden och behandling, och många olika icke-kirurgiska behandlingar är effektiva. Vissa människor upplever kronisk smärta som så småningom leder dem att genomgå en operation.

Identifiering

Ischias har symptom av smärta i nedre delen av ryggen som strålar ner på baksidan av benet. Smärtan kan vara svår, med förnimmelser av brännande, kramper och bultande. Symptomen kan även omfatta stickningar och domningar. Ischias kan orsakas av en herniated (halkade) skiva, sporrar ben eller en liten spinal gemensam förskjutning. Det utvecklas vanligen under medelåldern på grund av allmänt slitage på nedre delen av ryggraden.

Förebyggande och Initial behandlings

Förebygga framtida ischias episoder och undvika att göra ett aktuellt problem värre är de första raderna i försvar. Var uppmärksam på rörelser och aktiviteter som utlöser ischias. Om du är överviktig, kan förlora vikt minska trycket på spinal strukturer. I fallet med allvarlig rygg eller ben, kan du bestämma om fullständig vila för en eller två dagar, men långvarig sängläge kan faktiskt förvärra ischias. Alternerande is förpackningar och värme kan hjälpa till.

Sjukgymnastik

Tillbaka övningar och stretching, såsom yoga, är vanliga ischias behandlingar. Läkare ofta hänvisa patienten till en sjukgymnast, som sedan undervisar terapeutiska övningar. Patienten kan lära sig att utveckla kärnan muskler i midjan för bättre spinal stöd. Sjukgymnaster använder också passiva behandlingar såsom ultraljud, som innebär att skicka ljudvågor i vävnader för att öka cirkulationen och minska smärta. Dessutom, sjukgymnaster använder tens (TENS), en muskel stimulerande maskin som kan styra svår smärta. Djup vävnad massage är en annan metod som används av sjukgymnaster för att behandla ischias.

kiropraktik behandling

En person med ischias kan välja att gå till en kiropraktor för behandling i stället. Kiropraktorer använder massage samt spinal mobilisering och dekompression för att behandla rygg och ben. Liksom sjukgymnaster, kiropraktorer lär terapeutisk stretching och andra övningar, och de gäller även ultraljudsterapi och TENS. Vissa ordinera växtbaserade behandlingar.

Medicin

Patienter kan ta en icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom ibuprofen för att minska inflammation och smärta. Om smärtan är försvagande, kan läkare ordinera en mer kraftfull NSAID, en oral kortikosteroid eller ett muskelavslappnande medel. Kronisk ischias kan också behandlas med en epidural steroid injektion. Detta minskar inflammation och smärta i flera dagar till flera månader, och vissa människor bara någonsin behöver en injektion för att bota problemet helt.

Alternativ medicin

Ett alternativt tillvägagångssätt för ischias kommer från John Sarno, en läkare och professor i klinisk rehabiliteringsmedicin vid New York University School of Medicine. Sarno ser många ryggont störningar och vissa andra hälsofrågor, som psykosomatiska tillstånd han kallar spänning myositis syndrom (TMS). Läkaren beskriver sätt att bota ischias och andra förhållanden i sin 1991 bok "Healing ryggont" och efterföljande böcker han har publicerat också.

Kirurgi

Enligt University of Cincinnati, kan cirka 10 till 20 procent av ischias fall inte lösas genom icke-kirurgiska behandlingar. För att lindra ischias, physicians utföra minimalinvasiv ryggradens mikrokirurgi genom ett snitt mindre än en tum lång. Förfarandet kan utföras på ett polikliniskt och ofta tar bara en timme eller mindre. För vissa diskbråck, en nål in i skivan för att ta bort en liten del av den inre delen, vilket gör att diskbråck att dra tillbaka där det hör hemma.