XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Stamcellsforskning på Neurologiska


Neurologiska sjukdomar är sjukdomar i nervsystemet; de kan åstadkomma hjärnan, ryggmärgen, kranialnerver, perifera nerver, nervrötter, autonoma nervsystemet eller neuromuskulära förbindelsen. Stamceller är celler som kan utvecklas till olika typer av celler i kroppen. Många forskare tror att stamceller kan användas för att behandla neurologiska sjukdomar.

Två typer av stamceller

Enligt National Institute of neurologiska sjukdomar och stroke, det finns två huvudtyper av stamceller: embryonala stamceller och somatiska stamceller. Den huvudsakliga skillnaden mellan de två typerna av celler är att embryonala stamceller kan förvandlas till någon typ av cell, medan somatiska stamceller relativt begränsad. Emellertid båda typerna av celler har potential att behandla neurologiska sjukdomar.

Historia

Somatiska stamceller har använts för olika behandlingar i över 40 år. Till exempel har de använts i benmärgstransplantationer. Emellertid är studien av med användning av embryonala stamceller för behandling av neurologiska störningar relativt nya. Forskarna började göra experiment med humana embryonala stamceller i 1998 när Dr James Thomson upptäckt ett sätt att isolera och odla cellerna. Under 2009 var företaget Geron godkänts av FDA för att starta den första människan kliniska prövningen av celler från mänskliga embryonala stamceller.

Hur kan Stamceller Behandla Neurologiska?

Det finns två huvudsakliga sätt som forskarna tror stamceller kan hjälpa behandla neurologiska sjukdomar. Först, forskare tror att vi kan få en bättre förståelse av cellutveckling genom att studera stamceller. Många neurologiska störningar är resultatet av en något gått snett under cellutveckling. Således, genom att förstå cellutveckling, hoppas forskarna att räkna ut ett sätt att förebygga eller korrigera dessa utvecklings fel.

Forskarna tror också att stamceller kan användas för att ersätta skadade celler och vävnader som kännetecknar många neurologiska sjukdomar.

Kontrovers

Enligt Raymond G. Bohlin, verkställande direktör för Probe ministerier, forskning involverar embryonala stamceller är kontroversiellt eftersom producera dessa celler kräver förstörelse av mänskliga embryon. Bohlin konstaterar att somatisk stamcellsforskning är inte kontroversiellt eftersom cellerna kan hämtas från individen som kräver behandling.

Nyckel prestationer inom stamcellsforskning

Stamcellsforskning för behandling av neurologiska störningar är fortfarande ett relativt nytt område för studien. Ändå har studier av embryonala och somatiska stamceller redan producerat flera viktiga landvinningar. 1999, forskare vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles bort stamceller från en patient med Parkinsons sjukdom och använde dem för att återge 6 miljoner dopaminerga neutral stamceller. Doktorer återinfördes sedan dessa celler in i patienter hjärnvävnaden, vilket resulterar i en 62 procentig ökning av dopamin och en 40 till 50 procent förbättring i vissa motor uppgifter.

År 2002 forskning vid University of Minnesota Medical School upptäckte att somatiska stamceller, i allmänhet vara relativt begränsad, kan faktiskt differentiera till olika celltyper i vissa smala omständigheter.

År 2007, forskare vid Oregon Health and Science University framgångsrikt klonade apa embryon från hudceller en vuxen apa och extraherades därefter stamceller från dem. Detta är första gången förfarandet har gjorts på ett annat sätt än en mus djur. Förhoppningen är att samma metod kan användas för människor. Dessutom ger det möjlighet att ytterligare studera sjukdomar hos apor som efterliknar sjukdomar hos människor.