XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Undernäring och amp; Förlust av färg i Iris

Undernäring gör att din kropp sårbara för ett brett spektrum av infektioner och sjukdomar, av vilka några kan påverka dina ögon. En brist på vitaminer och mineraler kommer inte att ändra din ögonfärg, men det kan bidra till förhållanden som orsakar en förändring i hur dina iris reflekterar ljus, som kan ge intryck av en annan ögonfärg.

Ögonfärg

Din ögonfärg kommer från två typer av pigmentceller i din iris. Melanin ger brun färg och lipochrome ger en brun-gul nyans. Om du har mycket lite av dessa pigment, kommer ljus som träffar ögonen samverkar med den naturliga gråaktig färg av fibrerna i din iris och de kommer att visas blått. Större mängder av dessa pigment producera grön och hassel, medan en mycket tät koncentration av pigment ger dig djupa bruna ögon. De flesta människor har pigmentceller på både framsidan och baksidan av iris, men om du är en av de få människor som inte kan den röda färgen från många små blodkärl i den bakre väggen i ögat återspeglar tillbaka genom dina iris och blanda med pigment på framsidan, som kan ge intryck av violetta eller aqua ögon. I vissa fall tycks denna reflektion endast runt den yttre kanten av ögat, så att du kan ha blå ögon med en brun ring runt varje iris.

Godartad Ögonfärg Ändra

Ett spädbarn ögonfärg vanligtvis kommer att förändras när barnet utvecklas. Spädbarn, särskilt kaukasiska barn, föds ofta med liten eller ingen pigment i deras ögon, men exponering för solljus utlöser melanocyter att producera ökande mängder av pigment tills iris når sin vuxna färg med omkring ålder 3. Iris pigmente inte förändras hos friska vuxna , men om du har ljusa ögon, färger från kläder eller smink kan interagera med ljus som reflekteras tillbaka av dina iris och dina ögon kan tyckas ändra färg tillfälligt. Förändringar i belysning runt omkring dig kan också ändra hur dina ögon reflektera ljus. Dessutom, när du är sjuk eller under stress, kan dina ögon ljusare eller mörkare än normalt på grund av förändringar i densitet eller distribution av pigmentering i dina iris. Forskarna har ännu inte utvecklat en fullständig förståelse av denna process.

Sjukdom

Vissa sjukdomar kan förändra fördelningen av pigmentering i ögat. Två typer av glaukom - pigmentglaukom och exfoliering syndrom - orsak bitar av pigment från baksidan av iris att flagna och fastna i ögats dräneringskanalen, vilket väcker trycket inne i ögat. Som pigmentflingor utanför, färgen på iris verkar ljusare. Högt kolesterol, eller hyperlipidemi, även kan ändra färgen på dina ögon. En ansamling av kolesterol kan yttra sig som en vit eller ljus-färgad ring runt ögonen. Ändringar i din kost för att minska ditt fettintag kan hjälpa till att sänka kolesterol och förhindra uppbyggnaden av sådana ringar runt din iris. Skada eller infektion kan också orsaka en förlust av pigment från baksidan av iris.

Undernäring

Dr. Meghan Lambert of Advanced Vision Care på Brown Center säger att även om det inte finns någon direkt koppling mellan undernäring och en förändring i färgen på iris, kan undernäring äventyra ditt immunförsvar, vilket gör dig sårbar för infektion. Ögoninfektioner kan leda till ärrbildning på hornhinnan - ögats normalt klar yttre skikt - och detta kan göra en mörk iris verkar blå, även om pigmente verkligen inte ändras. Ännu viktigare, påverkar näring din totala öga hälsa. Brist på vitamin A är den vanligaste orsaken till blindhet i utvecklingsländerna, enligt den information som webbplatsen KidsHealth.org.