XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Konsumerar en kost rik på protein arbetar för att bygga styrka och kan även hjälpa dig att gå ner i vikt. Många idrottsmän att bero på en proteinrik diet att bränsle för tuffa träning, men det kan ba nackdelen med lastning upp på en hög andel protein när det kommer till njurfunktion. Även om det fortfarande finns mycket kontrovers kring effekterna av proteinrik kost på njurfunktionen, det finns några fakta att tänka på.

njurfunktion

Njurfunktionen är den term som hänvisar till njurens förmåga att filtrera blod. Enligt National Kidney och Urologic Disease information Clearinghouse, som har två friska och fullt fungerande njurar anses vara 100 procent njurfunktion.

Proteinrik kost

En proteinrik kost innebär att mer än 30 procent av kalorier du förbrukar på en dag kommer från proteinrika livsmedel som kött, bönor, nötter och ägg.

Forskningen

Det finns inget definitivt forskning som bevisar njurarna med 100 procent njurfunktion påverkas negativt av en proteinrik diet ensam. Dock kan en proteinrik diet utgör en risk för dig om du redan har njursjukdom eller dålig njurfunktion. Njurarna kan ha problem filtrering genom protein kroppen inte kan absorbera. Detta beskrivs av Mayo Clinic Nutritionist Katherine Zeratsky, RD, LD på klinikens hemsida.

dehydrering

En av de vanligaste frågorna kring en proteinrik diet och njurfunktionen är uttorkning. Urin blir mer koncentrerad och kan resultera i stress på njurarna. Alltid komma ihåg att dricka mer vatten än vanligt när på en proteinrik diet; kroppen behöver det.

tillhörande problem

När man överväger njurfunktion, ett av de största problemen med att konsumera en proteinrik diet har mindre att göra med vad du äter och mer att göra med vad du inte äter. Människor som går på hög proteinhalt kost planer försummar ibland andra viktiga näringsämnen som olösliga fibrer och flera viktiga vitaminer som kan minska risken för njursten.