XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Glutenintolerans Efter tyngdförlustläkarmottagning

Glutenintolerans, mer allmänt kallas celiaki, kännetecknas av intolerans mot proteinet gluten. Gluten är vanligt förekommande i vete, råg och korn. Ibland kan havre innehåller gluten, liksom. Vissa människor kan födas med celiaki, medan andra förvärva tillstånd senare i livet.

Fysiologi

Tunntarmen är kantad med små fingerliknande utsprång som kallas tarmludd. Villi hjälp att ta upp näring från den mat du äter och öka ytan av tunntarmen. När någon med celiaki förbrukar gluten, det skadar villi i tunntarmen. Skadade villi kan inte ta upp näring och i stället är viktiga näringsämnen elimineras i avföringen.

Celiac och kirurgi

Vissa människor utvecklar celiaki när de genomgår en operation, såsom viktminskning kirurgi. Enligt MayoClinic.com, är orsaken till uppkomsten av sjukdomen oklar. En teori är att trauma i samband med en operation kan ge upphov till att börja för att utlösa ett onormalt immunsvar till förbrukningen av gluten.

symptom

Symtom på celiaki uppstår efter intag av livsmedel som innehåller gluten. Gastrointestinala symtom är diarré, buksmärtor, uppblåsthet och gas. Eftersom sjukdomen innebär en utbredd immunsystemet, påverkar det också kroppens system än matsmältningskanalen. Omfattande symptom på celiaki inkluderar irritabilitet, depression, anemi, ledvärk, muskelkramper, hudutslag, munsår, tandsjukdomar och stickningar i benen och fötterna, enligt MayoClinic.com.

Behandling

Den tål gluten i samband med celiaki kan inte botas. Det enda sättet att undvika symptom är att undvika att konsumera livsmedel som innehåller gluten. De flesta livsmedel som framställts av korn, såsom bröd, flingor, kex och pasta, innehåller gluten. Gluten är också en ingrediens i vissa läkemedel och vitamintillskott, så det är viktigt att ägna stor uppmärksamhet åt ingrediensförteckningar. Det kan vara fördelaktigt att arbeta med en dietist för att skapa en hälsosam måltid plan som kommer att ge alla de näringsämnen utan gluten.

komplikationer

Om du fortsätter att konsumera gluten när du har celiaki, kan det orsaka permanenta skador på tarmarna som resulterar i näringsupptag. Om näringsämnen som inte kan absorberas ordentligt, kommer det att leda till undernäring, oavsett hur mycket du äter. Det är viktigt att spela stor uppmärksamhet åt vad du äter, speciellt efter viktminskning kirurgi. Okontrollerad celiaki kan också leda till förlust av kalcium, som kan utvecklas till osteoporos. Celiac sjukdom har också förknippats med neurologiska störningar, såsom kramper och nervskador, enligt MayoClinic.com.