XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Trigeminusneuralgi är en plötslig attack till den stora nerven ligger nära hårfästet på vardera sidan av ansiktet. Denna otroligt smärtsamt tillstånd drabbar vuxna män och kvinnor över 50 år bara på ena sidan av ansiktet.

Det är ofta förväxlas med tandproblem på grund av placeringen av smärta. Smärta varar från sekunder till minuter, men omfattningen orsakar arbetsoförmåga. Den goda nyheten är att trigeminala neuralgial är både behandlingsbar och botas.

orsaker

Den femte kranialnerven är platsen för irritation. Dess utlösare är tryck från ett blodkärl i närheten. Andra möjliga orsaker är utväxter eller skador vid basen av skallen, tumörer och multipel skleros.

Mindre ofta, kan en underliggande kronisk smärta störning föreligger. Den producerar smärtan av en annan storlek och kvalitet, vilket gör denna trigeminusneuralgi tillstånd svårare att diagnostisera och behandla.

symptom

Trigeminusneuralgi symptom skjuter, brännande, zappa eller spastisk smärta som kan komma i vågor och varar bara några sekunder. Ansiktet kan få extremt känslig och mottaglig för mindre saker som viskning av en bris, tvätta ansiktet, står under vatten i duschen, rakning eller helt enkelt äta. Ett leende kan vara den utlösande faktorn för trigeminusneuralgi.

Behandling

Medicinering är tillgänglig för att lindra smärtan från trigeminusneuralgi. Men det finns alltid väntan på nästa attack. I nästa avsnitt kan ta en starkare dos av karbamazepin eller gabapentin. En primärvårdsläkare, smärtlindring specialist eller en neurolog initierar generellt förskrivning av detta läkemedel.

Flera kirurgiska tekniker finns tillgängliga. Lyckligtvis dessa är permanenta botemedel. Varje teknik är en öppenvården förfarandet. Kirurgi är svaret för de fall som inte tycks svara på medicinering.

Kirurgi

Operationen i sig tar mindre än en timme med patienten gör valet av en av tre typer av kirurgiska ingrepp.

Insättningen av en nål som innehåller flytande läkemedel direkt in i trigeminala nerv producerar omedelbara smärtkontroll. Patienter som väljer detta förfarande kan gå hem samma dag.

Den längsta varaktig behandling är mikrovaskulär tryckavlastning. Ett litet hål gjordes på baksidan av skallen tillåter en kirurg att infoga ett endoskop in i öppningen för att inspektera trovärdighet trigeminusnerven. Denna minimalt invasiva förfarande ger omedelbar ansikts smärtlindring.

Ett annat alternativ är strålbehandling. Cyberknife strålkirurgiskt system är mest populära. Emellertid har strålkirurgi en "eftersläpningsperiod" innan det lindrar smärtan av trigeminusneuralgi. Denna strålkniv processen är en icke-invasiv erfarenhet som skickar strålning direkt till den riktade nerven. Patienten kan gå hem samma dag.

Bieffekter

En sidoeffekt är ett problem som uppstår utöver de önskade fördelarna med en behandling. Mediciner ordineras för behandling av trigeminusneuralgi kan ha biverkningar.

Biverkningar av karbamazepin (Tegretol) kan vara en eller flera av dessa: uppkomsten av små lila prickar, blåmärken utan anledning, frossa, feber, infektion, munsår, utslag, halsont eller ovanliga blödningar.

Gabapentin (Neurontin) har också många biverkningar, som kan vara allvarliga. De vanligaste biverkningarna är ångest, muntorrhet, ont i öronen, feber, klåda, utslag, beslag, svullnad (speciellt över axlarna), vision förändringar eller viktökning.