XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hur man förbereder lätta att tugga Foods för äldre


När du har dina egna tänder, kan du tugga maten utan problem, och du har möjlighet att äta bara om någon mat du önskar. När du är en senior som bär tandproteser, eller en äldre som har förlorat sina tänder och aldrig ersatt dem, tuggar vissa livsmedel kan vara svårt, om inte omöjligt. Personer med detta problem kan sakna viktiga näringsämnen när de eliminera vissa livsmedel från sin kost. Om du är en vårdgivare med ansvar för att ta hand om en äldre person som har svårt att tugga, kanske du vill veta hur man förbereder lätt att tugga mat för honom.

Instruktioner

1 Förbered frukt till frukost eller dessert för den äldre att få lite fiber och vitamin C i deras system. Använd ett rivjärn att riva ett äpple eller päron för denna person. Om päron är övermogna, mosa päron med en gaffel i stället. Servera mosad frukt över stuvad keso eller yoghurt. Havremjöl är en annan näringsrik frukost livsmedel. För att göra gröt lättare att tugga, lägga en halv kopp torr havregryn i en mixer att mala ner det. Koka marken havregryn som du skulle regelbundet havregryn. Slutresultatet kommer att vara havregryn med en krämig konsistens som inte behöver tuggas.

2 Gör soppa för en äldre person. Soppa är ett effektivt sätt att sätta en mängd olika vitaminer, mineraler och fibrer i ledande kost. Lägg mjuk vitt ris till soppan eller liten pasta, och tillsätt hackad zucchini till soppan för kalcium och vitamin A, och hackade tomater utan skinn för extra vitamin A och vitamin C. Om personen du matlagning för likes morötter, sätta några i soppan genom rivning en morot med ett rivjärn. Du kan också sätta potatis i soppan för kalium.

3 Grind kalkon, kyckling, fläsk eller nötkött så äldre person som bär proteser kan bekvämt äta dessa proteinrika livsmedel med ett minimum av tuggning. Om senior har inga verkliga eller konstgjorda tänder, ge honom kött från en burk som är gjord för spädbarn. Gör potatismos och blanda det malda köttet eller glasburk barnmat i dem. Fukta mat med brun sås. Du kan också laga konserverade grill bönor för den personen, mosa dem och servera dem med över potatismos.

Tips

  • När du lägger grönsaker till soppa, se till att de är mycket mjuka genom kokning dem under en längre tid.