XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Fartlek utbildning för fotboll


Om du aldrig har hört ordet "fartlek," inte bli förvånad. Ordet är svenska, och är bäst översätts som "hastighet spela." Denna träningsmetod utvecklades på 1930-talet (vissa säger 1937) av svenska tränare Gösta Holmer att förbättra prestanda för de svenska nationella längdåkningsteam. Teknikerna har sedan dess expanderat och anpassat för en mängd olika sporter, inklusive fotboll. Medan ordet kanske inte är bekant, kanske du känner igen tillvägagångssättet.

Mängd

Nyckeln till fartlek är olika. Till skillnad från sprinters, som kan alternera korta serier med återhämtning promenader eller långdistanslöpare, som kör långa och långsamma, Fartlek utövare strävar efter att eliminera någon regelbundenhet från sin träning. Långsam jogging, hårda spurter, återvinning promenader, hoppa, hoppa, hoppa, ändra riktningar - allting är rättvist spel i fartlek. Tanken är att ständigt utmana kroppen att bli starkare, snabbare och snabbare, samtidigt som den korta pauser när det behövs - och att ha roligt i processen. Fartlek är en frigång typ av träning.

Längd

För en fotboll spelare vars spel kräver mycket start och stopp, och som kan ha att sprint fram på planen, sedan jogga långsamt tillbaka till position, är det inte ovanligt att köra en 45-minuters fartlek eftersom det är längden av en halv . Men eftersom fartleks är krävande, kan det vara mycket lättare att börja med en session så kort som 10 eller 15 minuter. Det spelar ingen roll hur långt du kör; i själva verket är det inte nödvändigt att hålla reda på körsträcka alls. Fartleks handlar om snabbhet och uthållighet; eftersom du inte köra ett visst avstånd under ett spel, behöver du inte träna för ett visst avstånd.

Frekvens

På grund av deras intensitet, kommer du inte vill köra fartleks mer än två eller tre gånger i veckan. Om du tränar hårt, kanske du vill förkorta din fartlek också. Även en 10-minuters träning kan hjälpa dig att förbättra.

grundläggande strategi

Din Fartlek ska börja och sluta med en stadig joggingtur - först som en uppvärmning, i slutet som en nedkylning. Däremellan, blanda upp saker genom att mentalt spelar fotboll - sprint fram på planen, gå en bit för att hämta andan, sicksack från sida till sida och öva ditt fotarbete som du dribbla en imaginär boll, trav tillbaka till din position, och sedan göra flera snabba starter och stopp som ni Dodge imaginära spelare (kanske till och med hoppa över ett par fallna motståndare) i era ansträngningar att nå bollen. Med ett ord, bara ha roligt.

Crosstraining

Fartleks kräver inte ett spår. Som tidigare nämnts, är det inte nödvändigt att hålla reda på hur långt du kör. Inte heller behöver du en spelplan. Fartleks kan köras i din bakgård, i en park, på berg spår - var du än är och var du skulle få utbildning. Kom ihåg att Fartlek betyder hastighet PLAY. Så, med alla medel, njuta av din träning.