XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Testikelcancer & amp; Viktminskning

Testikelcancer står för endast en procent av alla tumörer som finns i manlig. Det är dock den vanligaste maligniteten bland män i åldern 15 till 35 år. Den är indelad i seminomatous och icke-seminomatous tumörer som påverkar 25- till 45-åriga åldersgrupp och 15- till 30-åriga åldersgrupp, respektive. Enligt National Cancer Institute, fanns 8,480 nya fall av testikelcancer i USA under 2010.

Riskfaktorer

Även riskfaktorer för testikelcancer är till stor del okända, enligt en artikel publicerad i "American Family Physician," du har en större chans att utveckla det om du har en historia av icke nedstigen testikel som kvarstod efter fyllda 6. vita män är mer benägna att utveckla testikelcancer, och riskfaktorn går upp om du har en familjehistoria av testikelcancer. I en studie publicerad i tidskriften "Epidemiology" Forskarna fann att exponering för tobaksrök för fostret hos gravida kvinnor som röker ökar risken för vandrat ner testiklarna, vilket ytterligare ökar risken för testikelcancer i deras manliga avkomma.

Diagnos

Läkaren kommer att utföra en manuell undersökning av testikelområdet, varefter han kommer att ytterligare göra en ultrasonograph att bekräfta sin diagnos. Slutlig diagnos och lokal styrning båda uppnås genom kirurgiskt avlägsnande av den drabbade testikeln.

Viktminskning och andra symptom

Viktminskning är ett relativt sent symptom på testikelcancer. Om du upplever något testikelsvullnad, vare sig smärtfri eller smärtsam, bör du konsultera din vårdgivare, särskilt om du är i åldersgruppen 15 till 45 år.

Vissa män kan också utveckla symptom som en ökning av bröst, rygg eller flanksmärta och infertilitet. I avancerade fall av testikelcancer, kan män klagar över andnöd, bröstsmärtor och hosta upp blod i upphostningar.

En minskad aptit, viktminskning och en allmän nedgång i hälsa är gemensamma för de flesta cancerformer och inte hålla någon särskild betydelse för testikelcancer. Om du upplever en oavsiktlig viktminskning av mer än 10 procent av din kroppsvikt under de senaste 6 månaderna, bör du rådgöra med din läkare.

Om du upplever Viktminskning

Viktminskning kan orsakas av själva cancern, eller biverkningar av kemoterapi. Det kan vara också bero på stress och oro som tenderar att öka under denna period. Du kan hantera viktminskning genom att ändra det sätt som du brukar äta. Istället för att vänta att känna sig hungrig, äta små mängder mat fem till sex gånger om dagen. Ät livsmedel rika på protein och kalorier. Om du inte känner för att äta fast, prova att dricka soppor, milkshake och smoothies gjorda med protein-berikade mjölk. Om du fortfarande upplever viktminskning, prata med en dietist, som kan ge dig idéer för att behålla eller återfå din vikt. Du kan också överväga rör matning om du inte kan äta fast föda.

Om överdriven illamående och kräkningar orsaka en minskning i aptit, rådgöra med din läkare, som kan ordinera antiemetika att hjälpa dig att äta bättre.

Behandling och återvinning

Grunden för behandling av testikelcancer, enligt forskning av Dr RH Jones publicerades i "The Lancet" är orkidektomi eller avlägsnande av den drabbade testikeln. Det är ofta åtföljs av stråldoser. Om cancern har spridit sig, till kirurgi avlägsna de drabbade lymfkörtlar kan krävas, följt av kemoterapi.

Det finns en 85 procent bothastighet för testikelcancer, vilket tyder på en mycket bra chans att överleva om en patient söker vård i ett tidigt skede av sjukdomen. Därför en omedelbar medicinsk konsultation rekommenderas om du märker någon knöl eller svullnad i testiklarna. Om du är i åldern 14 och uppåt, är en månatlig Testikelsjälvundersökning som rekommenderas av American Cancer Society rekommenderas.