XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Glutenintolerans & amp; Surdegsbröd

Om du är med glutenintolerans, ett protein som finns i vete, råg och korn, vet du hur svårt det är att hitta en bra smak bröd. De flesta glutenfritt bröd är tät, torr och dyr. Men vetebröd kan göra en comeback för glutenintoleranta tack vare ny forskning på surdeg. Det visar sig detta gammaldags bakning teknik kan bidra till att bryta ner gluten i vete. Surdeg är inte bara bra för bakning, men kan också hjälpa till att läka tarmen i de nyligen diagnostiserats med celiaki.

Vad är Surdegs

Surdeg börjar helt enkelt som en blandning av mjöl och vatten. När man blandar de två tillsammans, amylas, ett enzym i mjölet börjar att bryta ner stärkelsemolekylerna till socker. Vild jäst, som finns naturligt i mjöl och jäsningsmedel, och vänliga bakterier från luften börjar att äta upp sockret. Blandningen får sitta och jäsa, vanligtvis cirka en vecka, tills det är bubblig och skummande och luktar som vinäger. Då den är redo för att blandas med mjöl och bakas till bröd.

Surdeg och vetebröd

Lactobacilli, den vänliga bakterier i surdeg matar inte bara av socker från mjöl, men det kan också minska mängden gluten i vetebröd. Forskningen är i sin linda, och forskare experimenterar med olika mängder och typer av bakterier, samt svampar, för att skapa en glutenfri vetebröd för personer med glutenintolerans. Hittills är det enda praktiska användningsområde för dessa experiment för att förhindra korskontaminering med andra glutenfria livsmedel.

Bra för din Gut

När personer med glutenintolerans äter mat som innehåller gluten, svarar deras immunsystem genom att attackera och skada villi i tunntarmen, vilket påverkar upptag av näringsämnen. När du utelämnar gluten ur kosten börjar tarmen att läka, men det tar tid. En studie 2012 publicerades i "European Journal of Nutrition" fann att glutenfritt surdegsbröd kan förstärka läkningsprocessen under de första dagarna av sjukdomen. Forskarna föreslår att glutenfritt surdegsbröd kan vara till hjälp i de tidiga stadierna av återhämtning för nydiagnostiserade.

Gör din egen glutenfri surdeg

Om du gillar att baka, kan du göra din egen glutenfri surdeg. Ris, majs eller glutenfri amaranth mjöl göra bra val för att skapa din surdeg. Som en traditionell vetemjöl starter, blanda dig glutenfritt mjöl med vatten och låt det sitta i en vecka för att jäsa, vilket är viktigt för den helande egenskaper, tills det blir bubblig och skummande. När det är klart, kan du använda den för att baka ditt eget glutenfritt surdegsbröd.