XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Salicylsyra & amp; fotvårtor

Salicylsyra är den aktiva ingrediens som används i receptfria utvärtes läkemedel används för att behandla plantar vårtor. Populära varumärken som citeras av Mayo Clinic som du kanske känner igen på ditt apotek kan innefatta Curad och Scholl. Den amerikanska Podiatric Medical Association råder inte den här typen av egenvård, eftersom dessa apotek program kan förstöra friska hudceller i huden som omger behandlingsområdet tillsammans med Fotvårta.

Om fotvårtor

Vårtor är godartade utväxter i huden orsakas av ett virus (humant papillomvirus eller HPV) som infekterar hudens yttre lager, förklarar American Academy of Dermatology. Till skillnad från den runda, kött-färgad vårtor som sticker på andra delar av kroppen, mest plantar vårtor (fotvårtor) är platt, eftersom de förekommer på fotsulorna, när du går eller står, skjuter vikten av din egen kropp vårtan tillbaka in i huden. Plantar vårtor är oftast grov och brun eller grå till färgen, med väldefinierade gränser; de kan ha en svart prick, eller "frö" i centrum. De kan vara ganska smärtsamt att gå på, säger AAD.

Hur Salicylsyra Works

Salicylsyra fungerar genom att långsamt att bryta ner det yttre lagret av infekterad hud. Med daglig användning, börjar huden att lossna i små steg tills vårtan försvinner. Salicylsyra används också i utvärtes läkemedel för att behandla andra besvärliga medicinska tillstånd, såsom akne och mjäll, säger Mayo Clinic, om än i mindre koncentrationer. Aktuella lösningar och patchar som används för att behandla plantar vårtor bör innehålla 40 procent salicylsyra för att få bra resultat.

korrekt användning

Om du använder en receptfria behandling av fotvårtor som innehåller salicylsyra, Mayo Clinic betonar vikten av att läsa instruktionerna på produkten och följa dem till punkt och pricka. Applicera inte plåster (patches) och lösningar på hud som är trasig, röd eller irriterad. För att öka effektiviteten av salicylsyra, Mayo Clinic anger att du kan njuta den drabbade foten i varmt vatten i 5 minuter innan plåstret eller lösning. Mellan behandlingar, kanske du vill slipa död hud bort med en pimpsten eller nagelfil. Det kan ta flera veckor i detta hem behandling innan fotvårtor lösa.

försiktighetsåtgärder

Undvik att få salicylsyra på frisk hud utanför vårtan yta, varnar Mayo Clinic. Personer med diabetes eller dålig cirkulation bör inte försöka behandla plantar vårtor med salicylsyra eller annan behandling i hemmet, varnar APMA. Mild sveda och hudirritation är vanliga biverkningar av salicylsyra. Symtom på salicylsyra förgiftning kräver omedelbar läkarvård, säger Mayo Clinic. Några av dessa inkluderar förvirring; en svår och ihållande huvudvärk; hörselnedsättning eller ihållande ringande / surrande i öronen; yrsel / svimning; och magsmärtor, illamående, kräkningar och diarré.

alternativ

Om salicylsyra inte tycks påverka plantar vårtor efter flera veckor av at-home behandling, träffa en läkare, råder Mayo Clinic. Din läkare kan frysa Fotvårta med flytande kväve eller tillämpa cantharidin, en blixtsnabb lösning på vårtan. Laserkirurgi eller ett kirurgiskt ingrepp som kallas electrodesiccation och skrapning kan också rekommenderas. Envisa fotvårtor kan injiceras med en immun booster kallas interferon; i allvarliga fall, injektioner av bleomycin, ett läkemedel som används för behandling av vissa cancerformer, kan användas.