XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Digerering av kolsyrade drycker

Den mänskliga matsmältnings, samtidigt som de bor, mäter ca 20 fot lång. Din mun är ingången, och anus är huvudutgången. När du sväljer livsmedel eller drycker, även svälja du luft, som innehåller syre och kväve. Kolsyrade läsk innehåller koldioxid, som kan orsaka rapningar, gasbildning eller matsmältningsbesvär. Läsk innehåller också vatten och koffein, som utvinns genom rötning.

Munnen

Din mun hus spottkörtlar som producerar saliv när du äter eller dricker. Saliv främjar svälja och innehåller ett enzym som kallas amylas, som initierar processen för matsmältningen genom att omvandla stärkelse i ett livsmedel eller dryck till enkla sockerarter. Det hjälper tvätta innehållet ner i halsen. Du kan frivilligt initiera en klunk läsk men när det börjar, blir det ofrivilliga och styrs av glossopharyngeus, vagus och hypoglossala nerver.

matstrupen

Eftersom en kolsyrad soda är en vätska, lätt passerar den ned i matstrupen, som förbinder halsen och magen. National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer rapporterar att en "ringliknande muskler" kallas den nedre matstrupssfinktern sitter vid korsningen av matstrupe och magsäck. När du sväljer en klunk läsk, slappnar denna muskel och öppnar för att tillåta dess inträde i magen.

Magen

Vid mottagandet av kolsyrad dryck för ytterligare digerering, exekverar magen tre huvudfunktioner. Först, slappnar den övre delen av magen för att lagra den sväljas soda. Matsmältnings körtlar i magslemhinnan producerar magsyra, eller saltsyra, innehållande pepsin, det enzym som ansvarar för proteindigestion. Därefter blandar magen matsmältnings juice med soda. Slutligen släpper magen innehållet i tunntarmen för absorption.

Tunntarmen

När ni kommer till tunntarmen, blandar läsk med två magsyra som produceras av bukspottkörteln och levern: Saften från bukspottkörteln smälter kolhydrater, fetter och proteiner. Den släpper lever galla, som lagras i gallblåsan mellan måltiderna och binder med fett. Efter att ha ätit eller druckit, släpper gallblåsan gallan att inleda gastrointestinal lipolys, eller nedbrytningen av fett i tunntarmen. Soda har inget näringsvärde, så bara koffein, vatten och natrium passera in i blodet genom slemhinnan i tunntarmen. De oanvända innehållet i tunntarmen, när de är fasta ämnen och sedan flytta in i tjocktarmen eller tjocktarmen, och elimineras genom anus som avföring. Vätskor, såsom soda, elimineras via njurarna, urinblåsan och urinröret.

Uppstötningar och Flatulence

De små bubblorna i kolsyrade sodavatten innehåller koldioxid, som införes i vattnet under produktionen. När du fortsätter att dricka kolsyrad dryck, ackumuleras koldioxiden i magen. När tillräckligt koldioxid har samlat in, kommer din kropp att släppa gasen genom rapningar. När magen har överskridit sin kapacitet, kan det ge utrymme för innehållet genom att släppa gasen via anus. När din kropp smälter soda, kanske du märker långa perioder av rapningar, gasbildning eller mild till intensiv magbesvär.

Koffein

En 8 ounce glas kolsyrad läsk innehåller 35 milligram koffein. Enligt den nationella drog- och alkohol Research Center, amerikaner förbrukar ungefär 200 mg koffein per dag. Koffein kan orsaka tarm upprörd på grund av dess laxerande effekt på mag-tarmkanalen. Koffein utlöser frisättning av ytterligare magsafter och kan orsaka för tidig överföring av mat in i tunntarmen innan de fullständigt smältas. Det orsakar också en uppmjukning av matstrupen ringmuskeln. När detta inträffar kan magsafter in i matstrupen och orsaka sura uppstötningar, eller halsbränna.