XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Livsmedel som höjer östrogennivåer


Dietary östrogen (fytoöstrogen) kan hittas i en mängd olika livsmedel och örter, även om nivåerna varierar beroende på källan. Studier har visat fytoöstrogener har hälsofördelar som innehåller minskad risk för bröstcancer, prostatacancer och hjärt-kärlsjukdom, liksom skydd mot benskörhet och lindring av klimakteriebesvär. Kvinnor kan äta mat med högt östrogen för att förse kroppen med östrogen som behövs för att lindra klimakteriet symtom. Det finns fem grupper av fytoöstrogener som kan hittas naturligt i livsmedel.

bioflavonoider

Bioflavonoider finns naturligt i en mängd olika växter och är kända för att hjälpa kroppen att reglera östrogen nivåer. Resveratrol är en bioflavonoid som förekommer naturligt i druvor och rödvin, och har klassificerats som en fytoöstrogen baserat på dess förmåga att binda till och aktivera östrogenreceptorer. Bioflavanoids finns i grönsaker, vissa örtteer och kryddor. De ger druvor sin lila färg, och de som finns i sojabönor har några östrogenliknande aktivitet också. Studier har också visat att bioflavanoids kan ersätta östrogen och lindra värmevallningar hos kvinnor i klimakteriet. Flavonoider kan hittas i nästan alla växter, men deras koncentration varierar. Citrusfrukter, t ex, bovete och alla vita och gula blommor har mycket höga koncentrationer.

flavoner

Flavoner är en del av den grupp av fytoöstrogener som kallas flavonoider också. Flavoner är närvarande som flavonoid glykosider (socker) i blommor, blad och frukt vävnader i levande växter. Flavoner i vissa livsmedel har visat sig reglera östrogen nivåer. Dessa livsmedel innehåller selleri utsäde, persilja, selleri, grön paprika, timjan, kamomill, morötter, olivolja, pepparmynta, rosmarin och oregano.

isoflavoner

Soja är den vanligaste matkälla av isoflavoner, men de kan också hittas naturligt i baljväxter, alfalfa, klöver och lakrits. Studier har visat att kvinnor ges isoflavone kompletterar och mjölk under en period av en månad upplevde längre menstruationscykler, som är fördelaktigt eftersom de resulterar i minskad livslång exponering för östrogen och minska risken för bröstcancer. Isoflavoner finns i hög koncentration i sojabönor och sojabönor produkter, såsom tofu, sojamjöl och soja nudlar. Kalciumberikad sojamjölk är en fytoöstrogen rik näringskälla.

koumestrol

Koumestrol, en annan typ av flavonoider, har visat att efterlikna den biologiska aktiviteten av östrogen. Coumestrols finns i en mängd olika växter, och på grund av sin östrogena aktivitet, har de undersökts för att bestämma hur de kan användas för att naturligt behandla östrogennivåer hos kvinnor. Koumestrol kan hittas i flera typer av baljväxter, brysselkål och spenat, men kan hittas i högre koncentrationer i klöver och sojabönor.

lignaner

Lignaner stimulera produktionen av könshormonbindande globulin (SHBG), ett glykoprotein som tillverkas i levern. Lignaner har visats reducera bröstcancercellproduktion. Kvinnor som konsumerar livsmedel med höga koncentrationer av lignaner erfarenhet ökade progesteron-to-östrogen-förhållanden, och färre anovulatoriska cykler, vilka är ovulatoriska cykel i vilken ovulation inte inträffar. Detta tyder på att konsumtionen av lignaner resulterar i förbättrad äggstocksfunktion. Lignaner finns fiberrika livsmedel såsom linfrö, liksom andra oljeväxter som sesam. Det är också i fullkorn som knappt och vete, baljväxter som bönor, limabönor eller kikärter, och grönsaker som morötter, aubergine, jams eller pumpa.

Andra Östrogen-rika livsmedel

Det finns flera andra livsmedel som innehåller fytoöstrogener som hjälper till att reglera östrogen nivåer naturligt. Frukter som äpplen, datum, plommon och körsbär, och grönsaker som rödbetor, tomater, oliver, potatis, gurka, aubergine och broccoli är alla källor till naturligt östrogen. Du kan också prova korn som havre, humle och ris, eller frön som fänkål, solrosfrön och alfalfa. Bönor som delade ärter, svartögda ärtor, limabönor, och marinblå bönor är östrogenrika livsmedel och örter och kryddor med östrogenliknande egenskaper inkluderar vitlök, ingefära, salvia te, gurkmeja och oregano.