XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Hur gör finnar eller pormaskar form?

Finnar och pormaskar kan bildas vid vilken ålder som helst, även om de är vanligast under tonåren. De bildar vanligen i ansiktet, rygg, nacke, axlar eller bröst. Hudtillståndet som producerar många finnar kallas akne. Även om det finns ingen känd orsak till akne, är det i samband med hormonella förändringar i puberteten eller under graviditeten, enligt MedlinePlus. Folk skyller ofta vissa livsmedel för finnar, men MedlinePlus säger också detta stöds inte av några vetenskapliga bevis.

Bildning av finnar

Hur gör finnar eller pormaskar form?

Porerna i huden är anslutna till talgkörtlar som är strax under hudens yta, vid basen av hårsäckarna. Talgkörtlar göra en oljig substans som kallas talg som släpps ut hårsäckarna och sedan på huden, tillsammans med döda hudceller. Ibland talgkörtlar blir överaktiv, som producerar för mycket talg. Som ett resultat, kan porerna bli igensatta med olja och hudceller, som bildar en plugg. Bakterier i pluggen kan föröka sig producera en infektion och svullnad. Så småningom kommer en finne bildas, ibland innehåller pus på sin spets.

pormaskar

Pormaskar är en typ av finne som uppträder vid själva ytan av huden. De har en karakteristisk mörk fläck i centrum som beror på en plugg som finns kvar i porerna. Enligt MedlinePlus, återspeglar den igensatta porer ljuset oregelbundet och leder till den mörka utseendet av en blackhead. Tanken att den svarta fläcken är på grund av smuts i porerna är en vanlig missuppfattning.

Orsaker till finnar och pormaskar

Finnar och pormaskar bilda när porerna i huden blir igensatt med olja och skräp, vilket gör att bakterier att växa och utlösa inflammation. Ärftlighet kan också avgöra om en person utvecklar finnar, enligt det nationella institutet för artrit och muskuloskeletala sjukdomar. Hormonella förändringar kan också orsaka finnar, inklusive de ökande hormonnivåer som inträffar under tonåren och de förändringar i hormoner som åtföljer graviditet. Andra möjliga orsaker använder tung makeup som täpper porer och tar vissa typer av läkemedel som kan orsaka finnar.

Behandling

Hudområden med finnar bör tvättas två gånger dagligen med mild tvål för att avlägsna uppbyggnad av olja och döda hudceller, enligt American Academy of Dermatology. Finnar eller pormaskar får aldrig pressas eller klämmas men bör tillåtas att läka naturligt. Over-the-counter behandlingar som innehåller bensoylperoxid eller salicylsyra kan appliceras topiskt för att hjälpa till att läka det drabbade området.

Om området med finnar eller pormaskar täcker från en fjärdedel till hälften av ansiktet eller annat område, American Academy of Dermatology rekommenderar att se en hudläkare. Läkaren kan rekommendera andra behandlingar såsom läkemedel för att kontrollera infektion eller vitamin A krämer för att hjälpa till med läkning och för att förhindra nya finnar.

Hudvård

Hur gör finnar eller pormaskar form?

Hud som har irriterat av finnar eller pormaskar bör rengöras försiktigt med icke-slipande rengöringsmedel. American Academy of Dermatology rekommenderar tvätt endast med fingertopparna, inte tvättlappar eller svampar, för att minska irritation. Ljummet vatten är det bästa skölj efter rengöring av huden, och sköljning bör vara grundlig. Makeup bör vara oljefri, så att porerna inte kommer att täppa och exponering för solen bör undvikas.