XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Allvarliga magen eller bröstsmärtor efter att ha ätit

Allvarliga magen eller bröstsmärtor efter att ha ätit kan vara en skrämmande upplevelse. Du kan känna kramp i magen eller täthet i bröstet inom några minuter efter att ha ätit vissa livsmedel. En vanlig orsak till svåra magsmärtor eller bröstsmärtor efter att ha ätit en födoämnesallergi. Födoämnesallergier påverka fler barn än vuxna, men vem som helst i alla åldrar kan utveckla en födoämnesallergi. Ökad inflammation i tarmen eller i lungorna kan orsaka mild till svår smärta, enligt MayoClinic.com.

Bakgrund

En födoämnesallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på de proteiner som finns i vissa livsmedel. De vanligaste livsmedel som orsakar en allergisk reaktion är fisk, jordnötter, nötter, mjölk, ägg, vete och soja, enligt MedlinePlus, en online-resurs av National Institutes of Health. Under en allergisk reaktion mot mat, producerar immunsystemet antikroppar och vissa kemikalier för att kämpa mot matproteiner. En kemikalie i synnerhet som orsakar inflammation är histamin. Histamin frisätts i mjuk vävnad, såsom tarmarna eller lungorna och orsakar svullnad.

Magont

Magont och obehag är ett vanligt symptom på en födoämnesallergi. Magont är resultatet av magkramper och överdriven gas. Den ökade histamin i tarmarna orsakar foder att svälla, vilket leder till illamående, smärta, svullnad, diarré, kräkningar och andra gastrointestinala problem, enligt MedlinePlus. Magont kan utvecklas inom några minuter efter att ha ätit maten eller inom den första timmen.

Bröstsmärtor

Bröstsmärtor efter att ha ätit, till följd av en födoämnesallergi, är relaterad till ett astmaliknande reaktion. Lungorna börjar svälla, skära av dina luftvägar, vilket gör det svårt att andas. Du kan utveckla symtom såsom andfåddhet, andningssvårigheter, bröstsmärtor, tryck eller obehag, hosta och pipande andning, enligt MayoClinic.com. Väsande andning är en högfrekvent ljud göras från de sammandragna luftvägar.

andra möjligheter

Bröstsmärtor och svåra magsmärtor efter att ha ätit kan ha samband med en annan sjukdom och måste utvärderas av en läkare. Andra medicinska tillstånd att tänka på är gallblåsan sjukdom, kronisk bronkit, colon irritabile, matintolerans eller lungcancer, enligt FamilyDoctor.org.

Hänsyn

Bröstsmärtor och magont kan vara ett tecken på en allvarlig allergisk reaktion. En allvarlig allergisk reaktion eller anafylaktisk chock, kommer att orsaka ditt blodtryck att sjunka, att din puls att öka och ditt ansikte svullnar. American Academy of Allergy, Asthma and Immunology rekommenderar att ringa 911 vid de första tecknen på dessa symtom. Vissa livsmedel kan utlösa astma, vilket kan orsaka allvarliga bröstsmärtor, men bör inte påverka din mage.