XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

För en sådan vanlig hudsjukdom, kan akne vara väldigt pinsamt. Drabbade vända sig till en mängd olika behandlingar som sträcker sig från hemmagjorda lösningar till starka receptbelagda läkemedel. Behandlingarna varierar i effektivitet, samt biverkningar. I de mest extrema fall kan biverkningar överväger fördelarna. Innan du börjar en kurs av behandlingar, är det viktigt att du känner till eventuella kompromisser.

typer

Konventionella akne behandlingar kan delas in i ungefär tre kategorier. Den första kategorin dödar de bakterier som orsakar akne. Detta inkluderar alla bensoylperoxid baserade behandlingar, ljusterapi och orala och topikala antibiotika. Den andra kategorin främjar exfoliering av döda hudceller och därmed förhindra blockerade porer. Salicylsyra-baserade behandlingar faller inom denna kategori. De tredje grupperna kontrollerar produktionen av sebum, det ämne som gör huden mjuk och orsakar också akne. Detta inkluderar p-piller och receptbelagda läkemedel Isotretinoin (Accutane).

bensoylperoxid

Bensoylperoxid är en vanlig ingrediens som finns i over-the-counter krämer och ansikts tvättar. Det är mycket effektivt vid behandling av mild icke-inflammatorisk akne. Det fungerar genom att förstöra Propionibacterium acnes, den bakterie som är nära kopplad till akne. Biverkningarna inkluderar torr hud, rodnad och mild irritation. Om du upplever något av dessa symtom, minska frekvensen med du använder behandlingen, eller byta till en produkt med en lägre koncentration av den aktiva ingrediensen. En oljefri fuktighetskräm hjälper också.

Salicylsyra

Salicylsyra är en annan vanlig ingrediens i receptfria akne behandlingar. Det är en keratolytiska medel. Det fungerar genom att öka graden av sårskorpa av döda hudceller. Döda hudceller blockera porerna och skapa en perfekt miljö för spridning av P. acnes bakterier. Biverkningar liknar bensoylperoxid och inkluderar mild torrhet och irritation.

antibiotika

Antibiotika finns i två former: piller och krämer. De är bara tillgängliga genom recept. Biverkningar är ljuskänslighet, yrsel, illamående, magbesvär, och missfärgning av huden. Om du upplever något av dessa symptom, kontakta din läkare som kan justera receptet. Antibiotika kan bli mindre effektiv med långvarig användning som bakterier muterar och blir resistent. De kan också döda de goda bakterierna än bor i dina tarmar. Äta yoghurt kan hjälpa till att återställa den.

isotretinoin

Isotretinoin är en mycket stark receptbelagda läkemedel som säljs under varumärket Accutane. Det hämmar talgproduktionen genom att reglera talgkörtlar funktion. Den allvarligaste biverkningen är fosterskador hos foster. För sexuellt aktiva kvinnor, är Accutane ordineras vanligen med en p-piller för att se till att kvinnan inte blir gravid medan på medicinering. Andra sällsynta men allvarliga biverkningar inkluderar förhöjda nivåer av blodfetter och leverenzymer, vilket kan tyda på leverskada. Mindre allvarliga biverkningar inkluderar ljuskänslighet och torrhet.