XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Glutenintolerans och njurarna

Normalt immunförsvaret skyddar dig från sjukdom. Men om du har en autoimmun sjukdom, angriper kroppens immunförsvar dina friska organ och vävnader tänker att de är inkräktare. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som påverkar matsmältningsapparaten. Samma immun medlare som orsakar glutenintolerans kan också vara ansvarig för immunglobulin A nefropati, en autoimmun sjukdom som påverkar njurarna.

gluten~~POS=TRUNC

Glutenintolerans är också känd som celiaki. Om du har glutenintolerans och du äter mat som innehåller gluten, reagerar kroppen genom att angripa din tunntarmen, som orsakar inflammation och skador. Skadan påverkar också kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, vilket kan leda till undernäring. Glutenintolerans är genetiskt och utlöses ofta av en påfrestning som graviditet, kirurgi, virusinfektion eller svår känslomässig stress. Glutenintolerans är obotlig, men du kan hantera det genom att undvika alla livsmedel som innehåller gluten.

njurar

Förutom att påverka matsmältningskanalen, kan glutenintolerans också orsaka njurproblem. Immunglobulin A nefropati är ett tillstånd där en antikropp som kallas immunoglobulin A, eller IgA, bygger upp i njurarna, vilket hindrar dem från att filtrera avfallsprodukter, elektrolyter och vatten från blodet. Det kan också orsaka din kropp att spilla protein och blod i urinen, höja blodtrycket och orsaka svullnad i armar och ben. Med tiden kan IgA-nefropati eventuellt orsaka njurarna misslyckas. Liksom glutenintolerans, kan IgA nefropati inte botas, men du kan bromsa utvecklingen av skadan med medicinering. Att undvika mat allergener, såsom gluten, hjälper också.

Glutenfri diet

En glutenfri kost kan hjälpa dig att hantera både glutenintolerans och eventuella njurproblem relaterade till dina allergier. På en glutenfri diet du måste undvika alla livsmedel som innehåller gluten, som omfattar produkter tillverkade med eller innehåller vete, råg eller korn. Dessa produkter omfattar de flesta bröd, pasta, flingor och snacks. Du måste också undvika ett antal bearbetade livsmedel, såsom kött lunch, korv, chips, ris blandar, soppor, soja och grönsaker i ost såser. Noggrann etikett läsning kan hjälpa dig att identifiera livsmedel som innehåller gluten, så att du kan eliminera dem från din kost.

Ytterligare kostrekommendationer

Om glutenintolerans har påverkat dina njurar kan du behöva göra ytterligare ändringar i din kost för att hjälpa till att bevara njurfunktionen. Förutom att eliminera gluten, bör du också begränsa ditt intag av natrium. Begränsande salt betyder inte att lägga till det i din mat och begränsa ditt intag av livsmedel som innehåller mycket natrium som snabbmat, soppor, chips och salt kryddor. Du kan också behöva begränsa ditt intag av protein. I vissa fall kan läkare rekommenderar en vegetarisk kost för att behandla IgA nefropati.