XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

En ileostomi är en kirurgisk öppning som gjorts i ileum - den lägsta delen av tunntarmen. Ileum bringas till ytan av buken och flytande avförings avlopp till utsidan av kroppen genom en öppning i buken kallas en stomi. En patch är sliten att fånga upp spillet. Även med en ileostomi, kan du och bör utöva. Tala med din läkare om motion när du känner starkare.

Skälen till Ileostomi

Enligt Jackson / Siegelbaum Gastroenterology, 100.000 människor i alla åldrar har denna operation varje år. Om du har en ileostomi, känns din läkare är det nödvändigt som en del av behandling och återvinning. Några anledningar behövs denna typ av operation inkluderar cancer i tjocktarmen och ändtarmen, trauma, fostermissbildningar, tarmvred, tarmfickor komplikationer och Crohns sjukdom. I vissa fall är operationen temporär och kan vändas. Läkaren kommer att ge dig specifik information om förfarandet.

om motion

En ileostomi kan känna som om det helt kommer att förändra din livsstil, inklusive motion. Motion är mycket viktigt för din allmänna hälsa och kan fortfarande göras när du läka och känner mig starkare. Tala med din läkare om din önskan och vilja att träna. Det är viktigt att börja långsamt och gradvis bygga upp din uthållighet som du får starkare. Promenader, jogging, cykling och simning är bra övningar. Kontaktsporter kan vara riskfyllt, därför att det finns en möjlighet för skada. Du kan behöva bära särskilda utrustning som skyddar stomin.

Simning

Du kan simma efter en ileostomi med din påse på plats. Tips skrivet av American Cancer Society inkluderar användning av en stomibälte för stöd medan du simma; skyddande barriären genom att tejpa kanterna med vattentät tejp; välja en kvinnas baddräkt med ett foder, mörk färg eller en rufsar placeras på rätt plats; välja stretch trosor gjorda för badkläder om du är en kvinna; klädd i ett linne och trunkar om du är man och din stomi är ovanför midjan; tömma påsen före simning; och inte äta mycket innan simning.

Bäcken muskel övningar

Bäckenbotten består av muskler kallas Kegel muskler, som stöder kroppens nedre organ, såsom tarm och urinblåsa. Dessa muskler kan bli svag under ileostomi förfarandet och kan stärkas genom att göra Kegel övningarna. Först identifiera de rätta musklerna genom att stoppa urinen midstream. När du har möjlighet att hitta rätt muskler kan du börja Kegel övningar.

Sitta, stå eller ligga på rygg med huvudet på en kudde. Dra åt anala musklerna så hårt som möjligt, som om du försöker stoppa en avföring, hålla musklerna i 10 sekunder och sedan koppla i 10 sekunder. Slutföra fem eller sex repetitioner. Du kan också prova att dra åt anala musklerna i snabb följd och upprepa detta 10 till 15 gånger. Tala med din läkare för att få information och specifika instruktioner om denna övning.