XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Tips för återhämta sig från tonsillektomi Som vuxen

Tonsillerna är två områden av lymfvävnad på vardera sidan av halsen. Flera fall av halsinfektioner som involverar tonsillerna eller stora tonsiller skapar problem såsom sömnapné är skäl att ha tonsiller bort under en procedur som kallas en tonsillektomi. Öron, näsa och hals (ENT) kirurger utför operationen oftast på barn, men vuxna som upplever problem kan också ha operationen. Rätt postoperativ vård för vuxna bidrar till en tillfredsställande återhämtning för patienten.

kontroll Smärta

En tonsillektomi är smärtsamt. Vuxna som genomgår en tonsillektomi kan uppleva mer smärta än barn med samma förfarande. Bidrar till att minska smärta är viktigt för vuxna efter operationen. Halsont kan pågå i upp till två veckor och smärta i öronen från en gemensam nerv kan pågå under en vecka till 10 dagar, enligt University of Wisconsin sjukhus. Tar receptbelagda smärtstillande medel vid regelbundna intervall, särskilt under de första dagarna, hjälper till att hålla smärtan från att växa utom kontroll. När smärtan blir outhärdlig, är det svårare att få det tillbaka under kontroll. En annan metod för att hjälpa ont i halsen efter en tonsillektomi innefattar att placera is på nacken. En kylklamp bidrar till att minska svullnad och ger komfort.

vistelse Hydratiserad

Vistas vattenhaltiga efter en tonsillektomi är viktig av flera skäl. Dricka vätskor, såsom vatten, äta gelatin snacks, eller suga på is och frukt poppar hjälper till att hålla hydrerad, enligt Mayo Clinic. Korrekt hydrering bidrar till att minska smärtan i halsen, håller sårskorpor i halsen fuktas och hjälper till att förhindra förstoppning. Undvika mjölkprodukter under de första 24 timmarna efter operation är nödvändig för att minska risken för illamående och kräkningar, enligt American Academy of Otolaryngology.

gräns Aktivitet

Att få tillräcklig vila hjälper kroppen läka ordentligt. Ökad aktivitet och lyfta tunga föremål ökar risken för blödning från operationsområdet. De flesta vuxna återhämta sig från en tonsillektomi inom en till två veckor. Begränsande aktivitet under återhämtning har en frånvaro från skolan eller arbetet, vila och undvika fysisk träning. Individer måste undvika att lyfta något tyngre än 25 pund. under återhämtning, enligt University of Wisconsin sjukhus.

Ta föreskrivna mediciner

Tar alla receptbelagda läkemedel bidrar till att minska eventuella biverkningar av en tonsillektomi. Förutom smärta medicinering, antibiotika hjälpa halsen läka utan en infektion utvecklas. Antibiotika hjälpa också minska dålig andedräkt i samband med de läkande sårskorpor i halsen.

förväg Diet

De första dagarna efter en tonsillektomi, de flesta vuxna måste börja med en klar flytande diet. Klara vätskor inkluderar poster såsom vatten, äppeljuice, gelatin och popsicles. Efter att tolerera klara vätskor, kan personen flytta upp till en fullständig flytande kost. Fullständiga vätskor inkluderar poster såsom grädde soppor, yoghurt och glass. Som halsen börjar läka, kommer mjuka livsmedel såsom potatismos och äggröra inte irritera anbud operationsområdet. Att äta så mycket som möjligt bidrar till att ge kroppen bränsle för att påskynda läkningsprocessen och minskar risken för illamående från smärtstillande medel.