XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vilken del av hjärnan styr Irritabilitet?


Om du känner någon som verkar alltid vara på dåligt humör, är problemet förmodligen i djupa limbiska systemet. Den djupa limbiska systemet är det område av hjärnan som ansvarar för irritabilitet, moodiness, och negativa tankar i allmänhet.

Identifiering

Den djupa limbiska systemet är mycket intimt förbunden med prefrontala cortex och fungerar som en "omkopplingsstation mellan att köra på känsla (den djupa limbiska systemet) och rationellt tänkande och problemlösning med hjälp av vår cortex", enligt Daniel G. Amen, författare till " ändra din hjärna, förändra ditt liv: The Breakthrough program för att erövra ångest, depression, besatthet, ilska, och Impulsivitet ".

Fungera

När det limbiska systemet slås på, så att säga, känslor ta kontroll. När det limbiska systemet stängs ned - eller "svalnar" som amen kallar det, det finns mer aktivitet i cortex. Amen noterar att studier har visat "en korrelation mellan depression och ökad djup limbiska systemet aktivitet och avstängning i prefrontala cortex, särskilt på vänster sida."

problem

Problem i den djupa limbiska systemet kan göra en person irriterad och lynnig. Några andra problem som uppstår kan vara negativa tankar och uppfattning om livet, bristande motivation, utgjutande av negativa känslor, sömn frågor och minskad aptit, brist på sexuell lust, liksom sociala fobier och frågor.

Teorier / Spekulationer

Ökad aktivitet på den vänstra sidan av det limbiska systemet är ofta kopplad till irritabilitet medan ökad aktivitet på den högra sidan av den djupa limbiska systemet är ofta kopplad med sorg, ångest, och undertryckta negativa känslor, enligt Amen. Vänstersidiga avvikelser är ofta svårare för andra människor att ta itu med i en irriterad person eftersom ilska och irritation uttrycks utåt medan höger sida överaktivitet är mer av en inre kamp.

potentiella behandlingar

Vissa behandlingar för irritabilitet orsakas av ett problem i den djupa limbiska systemet är läkemedel såsom Depakote, Neurontin (gabapentin), Lamictal (lamotrigin), eller Tegretol (karbamazepin). Dessa läkemedel är kända för att utjämna stämningar och lugnande inre oro, minska irritabilitet och medhjälp irriterad personen på ett sätt så att de känner sig mer avslappnad i allmänhet, enligt Amen.