XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Uppsvälldhet och Fatty Pall

Uppsvälldhet och fet avföring - avföring som är illaluktande, oljig och vanligtvis ganska stor volym - är vanliga symtom från magtarmkanalen som vanligtvis tyder på någon typ av malabsorption. Merck Manual definierar malabsorption som otillräcklig absorption av näringsämnen på grund av problem med matsmältningen, absorption eller transport. Även om alla kan uppleva uppblåsthet och fet avföring ibland, vissa människor upplever dessa symptom som en följd av ett kroniskt tillstånd.

Laktosintolerant

Laktosintolerans är en malabsorption sjukdom som kännetecknas av en oförmåga att smälta laktos, det primära socker i mjölk och mjölkprodukter. Normalt producerar tunntarmen ett enzym som kallas laktas som bryter ner laktos. Hos personer med laktosintolerans, är förmågan att producera laktas minskat eller obefintlig. Som ett resultat, laktos rör sig genom matsmältningssystemet osmält. Detta resulterar i matsmältnings symtom såsom uppkördhet, fet avföring, illamående, magkramper, gas och diarré. Även om laktosintolerans kan vara obekvämt, i allmänhet det inte leda till allvarliga komplikationer.

Celiaki

Celiaki är en mag tillstånd som kännetecknas av malabsorption liksom intestinal skada. I de med celiaki, reagerar immunsystemet onormalt på närvaron av gluten, ett protein som finns i korn, råg och vete. När de utsätts för gluten, sänder immunsystemet ut antikroppar i ett försök att angripa gluten. Dessa antikroppar skada strukturer i tunntarmen som kallas tarmludd. När villi skadas, kan din kropp inte ta upp näring ordentligt. Uppsvälldhet och fet avföring är vanliga symtom på celiaki. Andra symtom är diarré, kräkningar, förstoppning, viktminskning, trötthet, ledvärk, domningar och stickningar i armar och kräfta sår. Det enda sättet att hantera celiaki är att undvika gluten permanent.

cystisk fibros

I vissa fall, kan uppsvälldhet och fet avföring visar att ett allvarligt underliggande sjukdom, såsom cystisk fibros. Hos människor med cystisk fibros, defekta gener orsakar slem-producerande celler att producera tjock, klibbig slem, snarare än tunna, hala slem. I stället för smörjkroppsstrukturer som det var tänkt att, orsakar detta slem blockeringar i mag-och andningssystemet.

De tjocka slem blockerar matsmältnings rör som bär pankreasenzymer, som hjälper till att smälta fett, till tunntarmen. När dessa enzymer inte kan komma in i tunntarmen, kan matsmältningen inte ske och näringsämnen försvinner genom avföringen. Detta resulterar i fet, oljig avföring, en uppsvälld buk och dålig tillväxt hos barn.

överväganden

Alla upplever uppblåsthet och kanske märker fet avföring någon gång i sitt liv. Om dessa symtom uppträder regelbundet, dock kontakta din läkare för att isolera den bakomliggande orsaken. Även om de flesta förhållanden som orsakar uppsvälldhet och fet avföring är inte livshotande och kan styras med rätt kost, kan vissa förhållanden kräver regelbunden medicinsk vård.