XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vad kan en Cervical röntgen Tell?

Det finns mycket information att samlas ihop från övre ryggraden röntgen, trots vissa begränsningar. Består av sju kotor i nacken, gör halskotpelaren du att böja, sträcka och vrida på huvudet. Vid prövningen av röntgenbild av detta område, läkare kontrollera ben, brosk och mjukdelar, och den övergripande inriktningen av ryggraden. En cervikal röntgen kan upptäcka avvikelser i dessa områden och larma radiolog till skador och andra problem.

Inriktning

Noggrann undersökning av anpassningen av halskotpelaren, särskilt på sidan-view x-ray kan avslöja tecken på sprickor eller ledbandsskador. Betydande avvikelser tyder på att det kan finnas instabilitet hos ryggraden i regionen.

Även subtila avvikelser kan tyda på ligament skador. Vid traumatisk skada och tillhörande nacksmärta, kan subtila avvikelser be läkaren att begära ytterligare röntgenstrålar med halsen böjd och utvidgas. Dessa synpunkter kan vara användbar för att bestämma svårighetsgraden av ligamentskador i nacken.

Ben

En kompressionsfraktur beskriver ett brutet ben som kollapsar på sig själv. Halskotpelaren ben eller kotor, är mottagliga för denna typ av skada. Kompressionsfrakturer kan vanligtvis ses på cervikala röntgenstrålar som en förändring i form av en ryggkota eller reducerad höjd av benet. En mer subtil fraktur kan ses som en oegentlighet längs kanten av benet. Onormal ben- utväxter eller tumörer kan också ses på cervikala röntgenbilder.

Brosk

Ryggradsdiskar består av specialiserade brosk som dämpar området mellan ryggraden ben. Dessa skivor även underlätta rörelse mellan kotorna i ryggraden. Även om dessa skivor är inte synliga på regelbundna cervical röntgen, de kan indirekt bedömas utifrån tjockleken av utrymmet mellan kotorna. Utseendet på benen omedelbart intill skiv utrymmen ger också information om tillståndet för de ryggradsdiskar. Förträngning av skivutrymmen och oregelbundenheter i de angränsande ben marginalerna är vanliga tecken på degenerativ artrit i nacken.

Mjukvävnad

Förändringar i utseendet av vävnaderna runt ryggraden kan varna läkaren på närvaron av blödning, infektion eller svullnad. Tumörer ibland invadera de övre delarna av lungorna. Dessa tumörer är ibland hittas för övrigt på livmoderhalscancer röntgen.

Ryggmärgen och spinal nervrötter kan inte ses på livmoderhalscancer röntgen. Av denna anledning, magnetisk resonanstomografi, eller MRI, rekommenderas av American College of Radiology om misstänkt ryggmärgen eller nervskada är.