XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Effekter av Sleeping Late


Att få en god natts sömn kan vara lika viktigt för din hälsa som en bra kost och motion regim. Enligt National Sleep Foundation, är amerikaner inte får tillräckligt med sömn. Nästan hälften av amerikaner, 43 procent, i åldern 13-64 sällan få en ordentlig nattsömn på veckonätter. Den rekommenderade mängden är 6 till 7 timmars kontinuerlig sömn per natt. En forskningsstudie som genomförts av forskare i Storbritannien och Italien visade att få mindre än de rekommenderade timmars sömn kan sätta en individ löper risk för tidig död. Brist på sömn kan orsaka en rad hälsorelaterade problem, inklusive fetma, diabetes, depression och hjärtsjukdomar.

Fetma

En studie av nästan 10.000 vuxna undersökt sambandet mellan fetma och brist på sömn. I studien konstateras att personer i åldern 32 och 49 som får mindre än sju timmars sömn varje natt var betydligt mer benägna att vara överviktiga. Brist på sömn kan störa produktionen av hormoner ghrelin och leptin, som är ansvariga för reglering av aptit, vilket leder till en mängd olika viktrelaterade problem, inklusive fetma.

Humörstörningar

En förlust av sömn kan leda till irritabilitet, otålighet, oförmåga att koncentrera sig och till och med moodiness och depression. Brist på sömn resulterar i en ökning av kortisonnivåer - kroppens stresshormonet, vilket leder till utveckling av humörsvängningar inklusive depression och ångest.

Minne

High school och studenter dra ofta "all-nighters" under examen tid. Även om de kan anta att studera hela natten kommer att hjälpa dem att vara bättre förberedda för morgon examen, kan detta inte vara längre från sanningen. Under sömnen är hjärnan arbetar aktivt för att lagra ny information som du lärt sig under dagen. Denna process lagra den information som kallas minne konsolidering. Få färre än sex timmars sömn stör denna process, vilket gör det svårare att komma ihåg information. För bästa provresultat, är det bäst att få en hel natts sömn innan en tenta.

Immunitet

Sömnbrist förändrar kroppens immunfunktioner, vilket gör dig mer mottaglig för förkylningar och andra dödliga sjukdomar såsom cancer. Få mindre än de rekommenderade sex timmars sömn minskar kroppens vita blodkroppar - kroppens försvar mot sjukdomar. Brist på sömn kan också sätta kroppen i ett tillstånd av hög beredskap, öka produktionen av stresshormoner och blodtryck sätta dig i riskzonen för en hjärtattack eller stroke.