XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Även hormonet insulin är oftast förknippas med glukos, vilken insulin inte är hjälpa till att flytta ämnen från blodet in i dina celler - och det inkluderar triglycerider. Förhöjda triglycerider ofta går hand i hand med högt blodsocker, eftersom det krävs insulin för att ta bort både från blodet. Höga triglycerider kan vara en av de första symptomen på odiagnostiserade diabetes eller insulinresistens, även känd som pre-diabetes.

Glukos och triglycerider

Den mat du äter, särskilt kolhydrater socker och stärkelse, kan lätt omvandlas till glukos - kroppens föredragna energikälla. Vissa glukos vänjer omedelbart, men överskott av glukos bearbetas av levern och omvandlas till glykogen, som lagras i muskelvävnaden. Om du inte har tillräckligt med muskelmassa och det finns överskott glykogen, blir det bearbetas av levern igen, denna gång i triglycerider - en typ av fett. Majoriteten av fett i kroppen är triglycerider, som kan omvandlas tillbaka till energi när glukos är inte lätt tillgänglig.

Insulinresistens och triglycerider

När glukos träffar blodet, reagerar bukspottkörteln genom att släppa insulin. Ju snabbare blodsockret stiger, desto mer insulin din kropp producerar för att hejda den ökande blodsocker. Insulin flyttar glukos in dina celler, då glykogen i muskeln och, vid behov, triglycerider i dina fettceller för lagring. Tyvärr, ju mer du översvämma din kropp med glukos, har desto svårare bukspottkörteln att arbeta för att hålla jämna steg med efterfrågan på insulin. Så småningom bukspottkörteln inte längre kan hålla jämna steg med kroppens behov av insulin och du utvecklar insulinresistens - ett förstadium till typ 2-diabetes. Med insulinresistens, antingen du inte producerar tillräckligt med insulin eller kroppen inte kan använda den på ett effektivt sätt. Insulinresistens kan orsaka höga triglycerider.

Förbättrad insulinkänslighet

Om dina förhöjda triglyceridnivåer är ett resultat av insulinresistens, finns livsstilsförändringar du kan göra som kan förbättra insulinkänsligheten och minska triglyceridnivåer. Gå ner i vikt är kritisk - fett stör kroppens förmåga att använda insulin. Även förlora bara 7 procent av din nuvarande kroppsvikt kan avsevärt förbättra insulinresistens, konstaterar National Diabetes information clearingorganisationer. Motion kommer också att hjälpa din kropp för att använda insulin på ett effektivare sätt, särskilt styrketräning övningar som kan hjälpa till att bygga muskelmassa. Kostförändringar, såsom att undvika tillsatt socker och stärkelserika livsmedel, kommer att hjälpa till att reglera glukos och kontrollera insulinproduktionen.

Farorna med förhöjda triglyceridnivåer

Triglycerider är en typ av lipid, eller fett, som liknar kolesterol. Och precis som högt kolesterol, kan förhöjda triglycerider ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Triglycerider bidrar till åderförkalkning - förträngning och härdning av dina artärer. Enligt MayoClinic.com, kan höga triglycerider också vara ett tecken på andra allvarliga hälsoproblem, såsom sköldkörtelhormon obalans, lever- eller njursjukdom, och metabola syndromet.