XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Det finns så många stilar och storlekar bland de isyxor som lära sig att använda dem kräver vanligtvis professionell instruktion och flera dagars praktik. Om du inte har köpt din isyxa ännu, bör du forskning alternativ och se till att du väljer rätt en för den typ av klättring du planerar att göra. Efter, är det vettigt att leta efter hands-on workshops för att lära dig hur man använder dem på rätt sätt. Läs vidare för att lära mer.

Instruktioner

Lär dig använda Ice Axe

1 Välj rätt typ av isyxa. Du måste använda en T-rankade yxa för vertikal isklättring och något som kräver att hänga och hålla din vikt. Välj en B-rankade yxa för någon annan typ av terräng, inklusive isklättring i ytor med lutningar på 85 grader eller mindre. T-rankade axlar är starkare men de tenderar att splittras isen för mycket, så det är viktigt att se till att du vet vilken typ av terräng du klättra innan du bestämmer vilken yxa att använda.

2 Se till att din yxa har en koppel. Detta kommer inte bara hindra dig från att förlora yxan om den glider ur händerna, men det kommer också att hjälpa dig svänga det om du behöver för att nå en avlägsen punkt. Koppel bör inte vara för lång, eftersom det skulle störa klättring och kan bli farlig, eftersom yxan förmodligen skulle flytta alltför mycket mot kroppen.

3 Använd din yxa för att ge stabilitet (som du skulle en käpp) på brant eller instabil terräng. Lång-handtag axlar kan helt enkelt pressas mot marken, huvudet nedåt, för att ge säkerhet.

4 Använd din isyxa att stoppa ett fall eller en bild. Om du faller, omedelbart försöka slå på din mage och trycka yxa rakt in i snön för att stoppa kroppen från att fortsätta bilden. Detta kräver övning för att kunna motstå drag och för att undvika att förlora din yxa i processen.

5 Använd din isyxa att skapa sprickor (eller hålla fast vid befintliga) på isen för att hjälpa dig klättra. T-rated axlar har vanligtvis en mer krökta änden, vilket gör det lättare att bryta sig in kompakt snö och hård is.

Tips

  • Bara köpa en isyxa på en professionell klättring eller sportaffär. Låg kvalitet axlar kan få dig i en massa problem när klättring, eftersom de tenderar att lossna, böja när de används på hård is eller helt enkelt skada dina händer medan du håller dem.